Internationale publieksprijs voor foto van ouders uit De Meern

Foto: Vera Wind

Een internationale prijs winnen met een foto gebeurt niet vaak, maar met één foto meerdere prijzen winnen komt al helemaal weinig voor. Toch overkwam het fotograaf Vera Wind. “Dit is echt de kers op de taart.”

Van over de hele wereld sturen (geboorte)fotografen hun mooiste foto’s in naar de ‘Birth & Beyond Awards’. Een negenkoppige professionele jury beoordeelt deze in verschillende categorieën zoals zwangerschap, geboorte, kraamtijd en het gezinsleven. In december ontving Vera al een juryprijs voor deze foto, maar zoals ze zelf zegt: “Een publieksprijs is wel echt de kers op de taart.” Afgelopen week werd bekend dat haar foto door het internationale publiek is verkozen tot mooiste ongeposeerde newbornfoto van 2020 én kwam in de algemene eindstand op de 2e plaats. Het publiek stemde massaal op de foto van Vera, waarop moeder Anne en vader Mats uit De Meern hun pasgeboren tweeling bewonderen, die op dat moment voor het eerst uit de couveuse zijn.

Verhaal achter de foto

Vera zag gelijk dat het een bijzondere foto was. “Twee weken daarvoor fotografeerde ik de geboorte van deze tweeling in het Sint Antonius ziekenhuis in Utrecht. Het is enorm bijzonder om bij zo’n intieme gebeurtenis aanwezig te zijn. Door hun vroeggeboorte met 34 weken, wilden de ouders de geboorte en momenten daarna graag vastgelegd hebben.” Moeder Anne: “Na de keizersnede werden de kinderen na een paar minuten meegenomen, terwijl ik op de operatiekamer achterbleef. Gelukkig ging Vera met hen en mijn man mee en legde zij vast waar ik niet bij was. De foto’s van die eerste anderhalf uur zijn me zo dierbaar. Na een spannende start bracht Vera ons twee weken later nog een bezoek. De tweeling ontwikkelde zich goed en ze mochten die ochtend uit de couveuse, naar een open bedje. Vera hielp ons om stil te staan bij deze mijlpaal. De aanblik van mijn kinderen in twee gewone bedjes, naast elkaar, maakte veel emotie los. Opluchting, blijdschap, liefde, het gevoel dat de spannendste fase achter ons lag, het kwam allemaal samen. En precies toen maakte Vera deze foto.”

Nieuw leven vastleggen

Vera (31) woont met haar man en dochter in Vianen (UT). Nadat zij in 2016 zelf haar zoon verloor door een extreme vroeggeboorte is zij zich professioneel bezig gaan houden met fotografie. Haar specialisatie is het vastleggen van nieuw leven en alles wat daarbij komt kijken. “Door de kwetsbaarheid van nieuw leven zelf te ervaren ben ik nog meer gaan inzien hoe belangrijk foto’s voor mij zijn. Ik leg momenten vast momenten die levens veranderen. Geboortes zijn intens, vol emotie en een achtbaan waarin ouders vaak niet alles onthouden wat er gebeurt. Door dit respectvol vast te leggen kunnen ouders later met liefde terugkijken op deze bijzondere gebeurtenis.”

Reacties

Cookieinstellingen