Grote vraag naar huizen houdt aan, prijzen stijgen naar recordhoogte

Foto: MB

De woningmarkt blijft strak gespannen, coronacrisis of niet. Dat blijkt uit gegevens van makelaarsvereniging NVM. Landelijk gingen de huizenprijzen met 11,6 procent omhoog in het vierde kwartaal van 2020 ten opzichte van een jaar eerder. Een woning kost nu gemiddeld 365.000 euro. In Utrecht liggen de prijzen hoger: een gemiddeld koophuis kost hier 419.000 euro.

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning van 365.000 euro is een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6%. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11%. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. In dit ‘coronajaar’ zijn er 3,7% meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9. Dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen.

Friesland en Drenthe

De prijs van vrijstaande woningen steeg het hardst: 14,1% in een jaar tijd. Ook de prijs van de gemiddeld verkochte tussenwoning steeg met 12,6% bovengemiddeld hard. De prijsstijging van appartementen in een jaar tijd bleef net onder de 10%. Wat opvalt is dat huizenkopers vaker de stad Utrecht verruilen voor een gebied buiten Utrecht. De regio’s zuidwest Friesland en zuidoost Drenthe zijn populair. Daar krijg je nog altijd meer vierkante meters voor je geld; en dat kan volgens de NVM juist in deze tijd een overweging zijn; veel mensen werken vaker thuis.

Reacties