Experiment Snuffelfiets in Utrecht: fietsend meten met sensoren

Foto: provincie Utrecht

Sinds juni 2019 brengen ruim 500 inwoners in de provincie Utrecht en een deel van Gelderland met een meetkastje op hun fiets de luchtkwaliteit op hun fietsroutes in kaart. Na 1,5 jaar data verzamelen met deze zogeheten Snuffelfietsen is het tijd om de balans op te maken.

De data blijken waardevol en de provincie wil na deze experimentfase doorgaan met het meten met sensoren samen met inwoners. De provincie Utrecht heeft als doel om fietsen te stimuleren én ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in de provincie zo optimaal mogelijk is. Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Goede luchtkwaliteit is voor iedereen van groot belang. Daar werken we als provincie hard aan in de Uitvoeringsagenda Gezonde lucht. Een van de thema’s daarin is het meten met sensoren. Met de Snuffelfiets zetten onze inwoners zich in voor een goede luchtkwaliteit en dat creëert ook het nodige draagvlak.”

Meten met sensoren

Om te bepalen hoe geïnvesteerd moet worden om fietsroutes zo gezond mogelijk te maken, is het onder andere nodig inzicht te krijgen in fietsgedrag: hoe fietsen mensen, waar fietsen ze en hoe is het onderweg gesteld met de luchtkwaliteit? In het experiment Snuffelfiets wordt dit gemeten met sensoren. Met een makkelijk te bevestigen kastje aan het stuur wordt de route in kaart gebracht en de luchtkwaliteit onderweg gemeten. De zo verzamelde gegevens kunnen overheden helpen bij het verbeteren van de infrastructuur voor fietsers en het ontwikkelen van meer groene fietsroutes.

Samenwerking

In het Snuffelfietsproject werkt provincie Utrecht samen met provincie Gelderland, gemeenten, inwoners, technologiebedrijven en kennisinstellingen. Het RIVM beoordeelt en analyseert de data die voor iedereen beschikbaar zijn en onder andere gebruikt kunnen worden voor onderzoek en beleid.

Reacties