Lang in de wacht voor het maken van vaccinafspraak

Foto: pixabay

Het kostte wel wat tijd, bellen naar de GGD om een afspraak te maken voor een vaccinatie met het coronavaccin. Na een half uur was ik erdoor: ik kreeg Nova aan de lijn.

Naast mijn werk als journalist ben ik twee keer per week werkzaam in een verpleeghuis in Harmelen, waar ik kook voor de bewoners en hen help met eten. Veel van hen kunnen dat niet meer zelfstandig. Ik doe dit omdat oudere mensen oprecht leuk zijn – de meesten dan. Deze zorg kan niet op afstand, dus ook ik heb ‘recht’ op een prik.

2000 medewerkers

Nova van de GGD wil veel van me weten. Mijn burgerservicenummer en alle andere gegevens die je over iemand kunt bedenken. Ze vraagt het drie keer, bij wijze van check om er zeker van te zijn dat ze de juiste persoon aan de lijn heeft. Niet verwonderlijk dus dat ik zo lang in de wacht zat; diegenen voor mij kregen deze lijst vragen ook allemaal! Nova is een van de tweeduizend medewerkers die het callcenter van de GGD GHOR bemensen om afspraken in te plannen. De meesten van hen zijn doorstromers van het test-callcentrum.

Geen koorts

Samen met mij ontvangen duizenden medewerkers die werkzaam zijn in verpleeghuizen vanaf vandaag via hun werkgevers een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het inenten begint vrijdag 8 januari in Houten, Veghel en Rotterdam. Ik sta voor aanstaande zaterdagmiddag ingepland in Houten; nog best snel gezien de lange wachttijd aan de telefoon. Ik moet vooraf van alles invullen en meenemen, en zeker weten dat ik geen operatie in het verschiet heb, geen coronagerelateerde klachten of koorts. Op de dag van de vaccinatie moet ik mijn temperatuur meten. Is deze hoger dan 38,5 graden Celsius dan mag ik niet komen.

Expo Houten

Drie weken na de eerste prik krijg ik er nog één. Als ik tussentijds onverhoopt corona krijg, moet ik de eerste prik opnieuw halen. Ik krijg het BioNTech-Pfizer-vaccin, dat zo koud bewaard moet worden. Intussen wordt de Expo in Houten klaargemaakt voor de gestage bezoekersstroom die vanaf vrijdag daarheen komt voor een vaccin. Er zijn strenge regels die Nova met mij heeft doorgenomen. Ik moet er vijf minuten van te voren zijn en moet na de prik een kwartier blijven ‘ter nazorg’. Nu maar hopen dat ik deze week geen naar kuchje ontwikkel of koorts krijg….

Reacties