Utrecht moet bouwen in Rijnenburg van de Tweede Kamer

Foto: MB

De Tweede Kamer heeft besloten dat de gemeente Utrecht woningen moet bouwen in de polder Rijnenburg, het gebied naast de A12 ter hoogte van De Meern. De gemeente zelf is nog altijd voorstand van windturbines en zonnevelden op die plek.

In de Tweede Kamer is een motie aangenomen om Utrecht te dwingen zo snel mogelijk te beginnen met woningbouw in de polder, en niet pas na 2035, zoals het idee van de gemeente is. De Kamer wil dat Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) via een zogenaamde ‘aanwijzing’ Utrecht verplicht te gaan bouwen. Een aanwijzing is een instrument binnen de Wet ruimtelijke ordening om de gemeente te overrulen in het bestemmingsplan. Ministers voeren moties in de regel uit, maar kunnen die naast zich neerleggen.

Juridisch onuitvoerbaar

Door de motie zouden de plannen voor duurzame energieopwekking in het gebied voorlopig in de ijskast kunnen, mogelijk voor altijd. Wethouder Klaas Verschuure van Utrecht verwacht niet dat het zover gaat komen. “Ik denk dat de minister ook wel ziet dat we geen aansporing nodig hebben om te gaan bouwen.” Hij noemt het een ongekende stap en is verbaasd dat de Tweede Kamer de motie heeft aangenomen, omdat het overleg tussen de regio, de provincie en het Rijk volgens hem goed verloopt. Om over de haalbaarheid van de motie nog maar te zwijgen. “Ik zou de minister niet aanraden om de motie uit te voeren. Ik denk dat het juridisch onuitvoerbaar zou zijn om met aanwijzingen het ruimtelijke ordening beleid van Nederland uit te voeren.”

4 miljard euro

Bovendien is de motie ongedekt, zegt Verschuure. “Want er zit geen geld bij.” Onlangs liet de gemeente onderzoeken dat bouwen in de polder 4 miljard euro kost. “En daarvan heb je één miljard nodig voor de ontsluiting, de infrastructuur. Dat geld ligt niet op tafel, dus de motie is op dit moment niet uitvoerbaar.” Volgens Kamerlid Terpstra heeft Nederland een woningtekort van 331.000 woningen. “We hebben niet de luxe om makkelijk te ontwikkelen locaties links te laten liggen. En Rijnenburg is zo’n locatie.” Volgens de CDA’er kunnen er in de polder 25.000 woningen gebouwd worden.

(Bron: NOS)

Reacties