Gemeente brengt ‘jong erfgoed’ van Leidsche Rijn in kaart

Foto: MB

‘Erfgoed’ klinkt altijd of het oud moet zijn, maar dat is helemaal niet zo. Leidsche Rijn is relatief nieuw, en barst inmiddels van het ‘jong erfgoed’. Dit zijn markante of opvallende gebouwen die de moeite waard zijn om nader te bekijken. Daarom brengt de gemeente Utrecht nu dat jonge erfgoed van Leidsche Rijn in kaart.

Het gaat om gebouwen, complexen en plekken die tussen 1990 en 2008 zijn gerealiseerd. Het doel is om te kunnen bepalen welke gebouwen en stedenbouwkundige ontwerpen uit deze periode van bijzondere waarde zijn en hoe we nu en in de toekomst hiermee om willen gaan. Enkele gebouwen komen mogelijk in aanmerking voor een monumentenstatus.

Nieuwe wijken

In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn de wijken Langerak, Parkwijk, De Wetering, Het Zand, Terwijde, Veldhuizen, Vleuterweide en Grauwaart en bedrijventerrein Papendorp deels of volledig in deze periode gebouwd. Tijdens een webinar op 15 december vertelt Bettina van Santen, architectuurhistoricus van de gemeente Utrecht, over het project en vertelt ze over de architectuur en stedenbouw in deze wijken. Daarna is er gelegenheid om via de chat vragen te stellen en suggesties te delen. De gemeente Utrecht wil namelijk ook van de inwoners weten welke gebouwen en plekken mogelijk van bijzondere waarde zijn.

Historische vereniging

Het webinar wordt georganiseerd in samenwerking met de historische vereniging en wordt uitgezonden via de website https://histvervdmh.nl/. Op deze website is het webinar na afloop ook terug te zien. Je kunt je aanmelden via [email protected]. Je ontvangt dan een link naar het YouTube-kanaal waar je kunt deelnemen aan het webinar. Ideeën over het jonge erfgoed (1970-2008) in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn kun je mailen naar: [email protected].

Reacties