Wat was de invloed van de Romeinse grens die hier vroeger liep op het dagelijks leven?

Foto: MB

Vroeger liep dwars door het huidige Leidsche Rijn de Romeinse grens: de limes. Maar hoe werkte die grens? Dat wordt nu onderzocht.

Oudhistoricus en archeoloog Saskia Stevens heeft een beurs van 4,1 miljoen euro gekregen vanuit de Nationale Wetenschapsagenda waarmee zij gaat onderzoeken hoe die grens vroeger werkte en hoe die grens van invloed was op het leven van de mensen die hier woonden.

eDNA

Dankzij deze grote subsidie kan het team van Stevens anders naar de Romeinse grens kijken. Er zal met de nieuwste methoden uit de ecologische genetica (eDNA) onderzocht worden wat de eetpatronen en ziektes in de oudheid waren. Zoals rioolmetingen tegenwoordig gebruikt worden bij het opsporen van coronavirusdeeltjes, is het ook mogelijk om oude genetische sporen in de bodem te documenteren. Zo kunnen de onderzoekers de bevolkingsdynamiek in de oudheid in kaart te brengen. Dit is niet enkel revolutionair in Europa, maar wereldwijd.

Documentaire

Daarnaast zal het team onderzoeken hoe onze obsessie met Romeinen en Bataven gedurende de afgelopen 500 jaar heeft bijgedragen aan ons begrip van grenzen en culturen. De Universiteit Utrecht staat niet alleen voor deze uitdaging. In het onderzoek zal het publiek een belangrijke rol spelen:l bij het opsporen van vondsten en bij de documentairereeks voor televisie die ervan gemaakt wordt. Ook komt er een nationale tentoonstelling.

Reacties