PvdA Utrecht wil werk voor iedereen, en heeft een plan

Foto: pexels

Werk is de basis voor bestaanszekerheid. Werk zorgt voor inkomen, maar ook voor plezier, waardering, een sociaal netwerk en persoonlijke ontwikkeling. Het heeft bovendien ook nog eens een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van mensen. Goed werk is onmisbaar in een stad als Utrecht. En daarom lanceert PvdA Utrecht een plan voor werk voor iedereen.

Corona heeft helaas invloed op de werkgelegenheid in onze stad. Duizenden mensen verliezen hun baan en veel ondernemingen moeten de deuren sluiten. Nog meer Utrechters weten niet zeker of zij straks nog werk zullen hebben. “Een krachtige en sturende overheid die mensen aan het werk helpt en kan bijdragen aan herstel van de economie, is nodig”, zo stelt de PvdA Utrecht.

Schoolverlaters

De partij presenteert daarom een Utrechts Plan van de Arbeid, met daarin concrete voorstellen om mensen aan het werk te helpen én houden. De PvdA heeft vier speerpunten: werk voor jongeren, werk op maat, de gemeente als voorbeeld en goed werk. Onder het motto ‘Geen leerling van school zonder stage’ wil de PvdA in samenwerking met partners in de stad het aantal stage- en leerwerkplekken uitbreiden. Er moet veel aandacht aan het MBO worden besteed, en het bestrijden van jeugdwerkloosheid komt expliciet op de agenda van de arbeidsmarktregio. Ook komt er een Jeugdservicepunt (JSP), naast het Werkgevers Service Punt (WSP), om laagdrempelige dienstverlening te bieden. Schoolverlaters krijgen een passend aanbod qua scholing en werk.

In dienst nemen

Mensen die hun baan kwijtraken, krijgen – als het aan de PvdA Utrecht ligt – actieve begeleiding bij het vinden van nieuw werk in de zorg, het onderwijs of de politie. Daar zijn tekorten. De gemeente gaat dan ook banen creëren, bijvoorbeeld als wijkconciërge, gastheer of -vrouw in een gebouw van de gemeente, hulp op school of parkbeheerder. De gemeente als werkgever zou het ook anders moeten aanpakken als het aan de PvdA Utrecht ligt. Zo is de tijd van externe bedrijven inhuren voor bijvoorbeeld schoonmaak verleden tijd. De gemeente moet die mensen die bijvoorbeeld gebouwen van de gemeente schoonmaken, zelf in dienst nemen.

De PvdA Utrecht heeft overigens niet de illusie compleet te zijn met het plan voor werk, maar dat er aandacht moet komen voor werk en werkomstandigheden staat hoog op de agenda van de partij.

 

 

 

 

 

Reacties