Eengezinswoning in provincie Utrecht gemiddeld 512.000 euro

Foto: MB

Het afgelopen kwartaal stegen de huizenprijzen in de provincie Utrecht met ruim 9 procent meer dan een jaar eerder. Dit berekende technologiebedrijf Calcasa. Gemiddeld betaalden kopers voor een huis in Utrecht 512.000 euro. Het landelijke gemiddelde: 371.000 euro.

Het gaat om alle soorten woningen en daarvan het gemiddelde. Even ter vergelijk: sinds 2013 zijn de huizenprijzen met 88 procent gestegen in Utrecht. Ook andere steden laten flinke stijgingen zien.

Groningen

De woningmarkt in Nederland is aan het veranderen. Vraag de gemiddelde Nederlander waar de gekte op de huizenmarkt het grootst is en negen van de tien zal Amsterdam noemen. Echter, van alle gemeenten met meer dan 5 duizend koopwoningen stegen de prijzen in Amsterdam dit jaar juist het minst. Een huis in Amsterdam was aan het eind van dit derde kwartaal gemiddeld 5,7% duurder dan het jaar ervoor. De gemeente Groningen daarentegen, maakte het afgelopen jaar de grootste prijsontwikkeling door; hier stegen de prijzen met maar liefst 11,6%.

Stijging duurt voort

De woningmarkt laat nog altijd een trend zien van stijgende prijzen. Bestaande koopwoningen waren aan het eind van het derde kwartaal 8,9% duurder dan een jaar geleden. Nadat in het derde kwartaal van 2018 met 9,7% een piek was bereikt in de prijsstijging, nam dit percentage gedurende 2019 geleidelijk af. Begin 2020 is er echter – ondanks de coronapandemie – weer een stijging ingezet die in het derde kwartaal onverminderd voortduurt en zelfs groter is dan de kwartalen ervoor.

(bron: Calcasa)

Reacties