Commerciële coronatester in Leidsche Rijn is ‘bedreiging voor veiligheid’

Foto: Alexas Fotos Pixabay

Het bedrijf Coronatestservice, met onder meer een locatie in het Utrechtse Leidsche Rijn, heeft zich niet gehouden aan hygiënerichtlijnen. Daardoor ontstond het risico dat de mensen die de coronatests afnamen en de mensen die getest werden elkaar besmetten, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in een rapportage.

Coronatestservice heeft drie locaties: op het parkeerdek van The Wall in het Utrechtse Leidsche Rijn, in Badhoevedorp en in Almere. Alle locaties zijn minimaal een keer bezocht door de inspectie. Naast het risico op kruisbesmetting, werden volgens de inspectie testen niet volgens de handleiding gebruikt. Ook was er geen arts medisch inhoudelijk betrokken bij het afnemen van de testen en het duiden van de testuitslag. “Positief geteste personen werden laat, onjuist of in het geheel niet doorgegeven aan de GGD. De arts die door Coronatestservice was ingehuurd zag alleen toe op de procedures en training van de medewerkers”, aldus de inspectie.

Tweedehands koelkast

De inspecteurs constateerden in Utrecht dat er werd gewerkt met een tweedehands koelkast. “In de koelkast hing een thermometer, een nieuwe thermometer zou volgens de tester in bestelling zijn. De koelkast is na plaatsing niet opnieuw gevalideerd en ook is de thermostaat niet gekalibreerd”, rapporteert de inspectie. Tijdens het bezoek aan de locatie Utrecht gaf de manager desgevraagd aan dat de temperatuur van de koelkast dagelijks gecontroleerd wordt. “Geen van de medewerkers kon eerder op deze vraag een antwoord geven. Op verzoek van de inspectie toonde de manager de wijze waarop de controle plaatsvond. Hij gebruikt daarbij een oorthermometer. Tijdens de getoonde werkwijze bleek de batterij ‘low’ en kon er geen meting worden gedaan.”

Niet structureel gereinigd

De testlocatie in Utrecht heeft verder geen aparte in- en uitgang, vermeldt het rapport. “Tijdens het bezoek stonden drie cliënten buiten te wachten omdat zij vanwege de kleine wachtkamer niet naar binnen konden”, schrijft de inspectie. Na elke cliënt werden de handschoenen wel gewisseld, maar de handen werden dan niet gedesinfecteerd, schrijft de inspectie. “Het werkblad werd na elke cliënt niet structureel gereinigd, dit gebeurde tijdens de observatie soms wel en soms niet. Voor het reinigen van de handen en de tafels werden twee producten door elkaar gebruikt.”

Verbetermaatregelen

Bij Coronatestservice is volgens de inspectie sprake van een situatie die een ernstige bedreiging kan vormen voor de veiligheid van cliënten, medewerkers of de zorg. Coronatestservice moet binnen twee weken voldoen aan de geldende richtlijnen. Als de verbetermaatregelen dan niet zijn doorgevoerd, kan het bedrijf worden beboet.

(bron: RTV Utrecht)

Reacties