Busstation Leidsche Rijn wint Rietveldprijs

Foto: Clarita Rijnsent

De overkapping van het busstation Leidsche Rijn Centrum, een ontwerp van Annebregje Snijders, is de winnaar van de Rietveldprijs 2020. De uitreiking werd via een livestream op 15 november uitgezonden.

De Rietveldprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht, waarbij gelet wordt op de kwaliteit van het project zelf en de bijdrage aan de beleving en bruikbaarheid van de stad. Annebregje Snijders kreeg de prijs virtueel overhandigd uit handen van juryvoorzitter Marlies Rohmer. Volgens de jury – naast Rohmer architect Machiel Spaan, restauratiearchitect Alenca Mulder en publicist Marit Overbeek – is het bijzondere ontwerp een ode aan de bus.

Tentdoek

Snijders bedacht op het tunneldak van de A2 een overkapping van tentdoek. Dit doek hangt tussen een driehoekig stalen frame dat aan metershoge kolommen is bevestigd –  waardoor het effect van een kathedraal ontstaat. Het busstation bevindt zich bovenop het dak van de A2, en mocht daarom niet te veel wegen. Het antwoord voor een lichte overkapping: tien kelken van doek. Niet alleen het gewicht was van belang, maar ook de kwaliteit van het materiaal. Dit moest zo veel mogelijk natuurlijk licht doorlaten, water en vuil afstoten en tegelijkertijd duurzaam zijn. Bovendien vroeg het kelkontwerp van de architect om flexibiliteit in de keuze van vormen, aangezien het ontwerp een visuele link moest leggen met de vormen van een kathedraal.

Eervol

Annbregje Snijders vindt het heel eervol om erkend te worden in het werk. “Werk dat ergens ingetogen is en tegelijkertijd de ambitie heeft om veel te zijn. We hebben het onderste uit de kan gehaald om iets moois te maken van iets dat niet vanzelfsprekend mooi hoeft te zijn. Het is fantastisch dat het door anderen wordt gezien en erkent. In één woord: geweldig.”

 

Cookieinstellingen