Bier Mockingbird 2020 met Máximaparkhop voor het eerst op fles

Foto: Maximus Brouwerij

Maximus Brouwerij maakt elk jaar bier van hop uit het Máximapark, dat ‘om de hoek’ ligt. Ook dit jaar, ook al was het gezamenlijke plukfestijn – de hop wordt altijd feestelijk geoogst door een groep liefhebbers – wat soberder. Dit weekend zijn de eerste flessen Maximus Mockingbird officieel uitgedeeld.

De gelukkigen waren wethouder Klaas Verschuure, Peter Mocking van het Máximapark – naar hem is het bier vernoemd – en Lieke Dirkx, ontwerpster van het etiket. Het lokale bier in ‘Tipopils-stijl’ werd in vorige jaren altijd geëerd met het aanslaan van het eerste vat. Door corona en de horecasluiting koos Maximus nu voor een oplossing met ‘vers bier’ op grote fles (75cl) direct vanuit de tank in de koelkast. Van elke fles wordt € 0,50 gedoneerd aan het Máximapark.

Tipopils

En even voor de leifhebbers en kenners: de Mockingbird 2020 is een ‘Tipopils’ (5,1%), een Italian-style pilsner gebrouwen met Saphir & Cascade hopbloemen uit het Máximapark en met nobele hoppen ‘gedryhopt’. Het is een zuiver en subtiel bier, licht kruidig en fruitig, met een mooie bitter en een koekjesbeslag-achtige moutigheid in de afdronk. De bekende craft brouwerij Birrificio Italiano uit Como kwam voor het eerst met dit pilstype. De Mockingbird is volgens traditie direct na de hopoogst en hoppluk door vrijwilligers op 12 september gebrouwen en in november uitgebracht. Elk jaar kiezen de bouwers voor een andere bierstijl.

Etiketontwerpwedstrijd

De Mockingbird fles is voorzien van een speciaal etiket van ontwerpster Lieke Dirkx, winnaar van de etiketontwerpwedstrijd uit het Leidsche Rijn Vakantie Doe Boek. Het bier is in de brouwerijwinkel en op twee andere locaties als ‘vers uit de koelkast’ te koop. Om te delen met vrienden, buren e.d. kan via de webshop ook een doos van 6 flessen besteld worden die in heel Utrecht gratis wordt thuisbezorgd. Met de verkoop worden ook het Máximapark en haar vrijwilligers gesteund; van elke fles wordt € 0,50 gedoneerd!

Reacties