Minister gaat gemeente niet pushen woningen in Rijnenburg te bouwen

Foto: MB

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de gemeente Utrecht niet dwingen om woningen te bouwen in Rijnenburg, het gebied langs de A12 ter hoogte van De Meern. Dat zei ze maandag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de woonbegroting.

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis dringt er onder andere samen met het CDA op aan dat Utrecht juist wel wordt gepusht om woningen in de polders langs de A12 te bouwen. Hij vindt dat – samen met andere Kamerleden – nodig om de woningnood waarmee deze regio kampt, aan te pakken. Er zou daar plek zijn voor ruim 20.000 woningen.

Wegen en openbaar vervoer

Maar Ollongren gaf hem te kennen dat ze een aanwijzing niet zo ziet zitten. Als daar woningen gebouwd zouden worden, zou er ook stevig geïnvesteerd moeten worden in wegen en openbaar vervoer. Daar is geen geld voor. De gemeente Utrecht wil zelf liever duurzame energie opwekken in het gebied; er zijn plannen voor windturbines en zonnevelden. Daarnaast zou er ook ruimte zijn voor eventuele woningbouw tijdens de exploitatieperiode van het energielandschap.

Reacties