Energielandschap Rijnenburg blijft klein als het aan de grondeigenaren ligt

Foto: MB

Afgelopen weekend verliep de termijn waarbinnen partijen plannen konden indienen voor het opwekken van energie in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Slechts één partij meldde zich, met een plan voor het opwekken van duurzame elektriciteit voor 30.000 huishoudens. Het oorspronkelijke idee was dat er energie voor 82.500 huishoudens opgewekt zou worden.

Begin dit jaar presenteerde de gemeente Utrecht plannen voor acht windturbines van 240 meter hoog en een zonneveld van 230 hectare. De grondeigenaren steken daar nu een stokje voor, zodat er nu nog maar ruimte zou zijn voor vijf windturbines en 55 hectare zonnepanelen. Een mager alternatief van het oorspronkelijke idee. De partij die dit voorstel indiende voor duurzame energieopwekking is een samenwerking tussen Rijne Energie, Eneco en BHM Solar.

Woningtekort

De polders Rijnenburg en Reijerscop liggen langs de A12 ter hoogte van De Meern. Een deel van de grond is van de gemeente, maar het grootste deel van particuliere eigenaren. Zij zien er liever woningen verschijnen, en hebben het tij wat dat betreft mee omdat er een enorm woningtekort is in Utrecht.
De Buren van Rijnenburg, waarin een aantal omwonenden zich verenigd heeft, noemt de aanbesteding een mislukking. De club verzet zich al jaren tegen de komst van windmolens en is niet rouwig om het uitgeklede voorstel dat nu op tafel ligt. De Buren van Rijnenburg vrezen geluidsoverlast, slagschaduw, horizonvervuiling en waardedaling van hun huizen als er windturbines komen.

De gemeente Utrecht moet de ingediende plannen nog beoordelen. De aanleg van het energielandschap kan op z’n vroegst in 2022 starten.

Reacties