GroenLinks en PvdA willen in Utrecht pauzeknop voor schulden

Foto: pixabay

GroenLinks en PvdA in Utrecht willen een ‘pauzeknop’ voor mensen met schulden. Dan komen er geen incasso’s of aanmaningen meer tot er een oplossing is gevonden. Amsterdam gaat dit al doen, en als het aan GroenLinks en PvdA ligt, volgt Utrecht dit voorbeeld.

Een pauzeknop is bedoeld om te voorkomen dat schulden snel oplopen en problematisch worden. GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Stel: je bent door de coronacrisis of andere problemen in de schulden gekomen en klopt aan bij de gemeente. Dan kan het nog even duren voordat je hulp krijgt. In de tussentijd blijft je schuld oplopen en blijven de aanmaningen binnenstromen. Dat is erg stressvol. Een pauzeknop kan hierbij helpen. En het sluit mooi aan bij de ambitieuze Utrechtse aanpak ‘Utrecht schuldenvrij’.”

Kansenongelijkheid

Vaak duurt het anderhalf jaar voordat de dossiers op orde zijn en het hulpprogramma begint. GroenLinks en PvdA vrezen dat deze tijdsduur oploopt door de coronacrisis. PvdA fractievoorzitter Rick van der Zweth: “Door corona komt er een boeggolf aan schulden op ons af en zal de kansenongelijkheid toenemen. Nu tijdig ingrijpen en verdere toename van schulden voorkomen is cruciaal en voorkomt grotere ellende later. Dat geldt óók voor mensen met – nu nog – kleinere schulden.”
Daarnaast vragen de partijen of Utrecht net als Amsterdam renteloze leningen kan aanbieden om mensen met kleine schulden eerder te bereiken.

Reacties