Nieuwbouwwoning in Utrecht? Die staat waarschijnlijk aan deze kant van het kanaal

Foto: MB

In een jaar tijd is het aantal woningen dat in de gemeente Utrecht te koop staat met maar liefst de helft toegenomen, een gevolg van de sterk toegenomen nieuwbouwproductie. Woningzoekers die zo’n nieuwbouwwoning willen kopen zijn aangewezen op Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern, ruim 95% van de aangeboden nieuwe woningen is gelegen in deze delen van de gemeente.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Twee vijfde is nieuwbouw

Het huidige Utrechtse woningaanbod bestaat voor twee vijfde uit nieuwbouwwoningen. Ondanks deze toevoegingen is het aanbod nog te beperkt om de marktdynamiek op peil te houden. In de gemeente worden ruimschoots minder woningen verkocht dan in de voorgaande jaren. In nabijgelegen gemeenten als Zeist en Woudenburg lukt het wel om vanuit de nieuwbouw de verkoopcijfers aan te jagen.
De gemeente Utrecht staat op de vijftiende plaats van duurste Nederlandse woongemeenten. Wanneer alleen wordt gekeken naar gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, dan bezet de Domstad na Amsterdam, Amstelveen en Haarlem de vierde plek.

Vertrekkende huishoudens

Mede door de hoge prijzen verhuisde in 2018 maar liefst 48% van de Utrechtse woningverkopers naar een woning buiten de gemeentegrenzen, twee jaar geleden was dit aandeel nog 5% lager. Veelal blijven de vertrekkende huishoudens wel in de regio wonen, de populairste bestemmingen onder deze groep zijn Nieuwegein, Maarssen en Zeist. In deze laatste gemeente is een duidelijk effect van deze toestroom merkbaar, maar liefst een op de vijf woningen wordt gekocht door een koper uit Utrecht. Deze kopers gebruiken hun overwaarde om een stap te maken naar deze van origine duurdere woonlocatie.

Reacties