Hoogste prijsstijging in 20 jaar op de woningmarkt

Foto: TG

De woningmarkt is in het derde kwartaal van 2020 weer krapper geworden. Er was een recordaantal verkopen, maar het aanbod kan de vraag niet bijhouden. Er zijn nog altijd heel veel mensen die een huis willen kopen. In Utrecht steeg de prijs van koopwoningen met bijna 11 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De keuze voor woningzoekers is beperkt. NVM-voorzitter Onno Hoes maakt zich, ondanks de vele transacties, grote zorgen over de toekomst van de woningmarkt. “De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat. De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden.”

Hij wil een noodplan om de woningmarkt vlot te trekken. Een consument kan bij zijn zoektocht nog maar uit twee woningen kiezen, terwijl normaalgesproken dat tussen de 5 tot 10 woningen zijn. De NVM wil dat dat verandert.

Hoogste prijsstijging in 20 jaar

In totaal werden er dit derde kwartaal 41.583 koopwoningen verkocht, het hoogste aantal in bijna 3 jaar en qua verkoop het beste derde kwartaal dat NVM ooit had. Dit is een stijging van 7% ten opzichte van het tweede kwartaal 2020. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is het een landelijke stijging van maar liefst 14,4%. De verkoopprijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland kwam uit op 354.000 euro, een stijging ten opzichte van vorig jaar van 11,6%. Het is meer dan twintig jaar geleden dat de prijsontwikkeling in een jaar tijd zo hoog was. Van een coronadip, is dus net als in het vorige kwartaal, geen sprake.

Extra maatregelen nodig

NVM-voorzitter Onno Hoes vindt dat het kabinet niet voldoende doet om meer aanbod te creëren. “Als ze geen extra maatregelen treffen dan snijdt het kabinet zichzelf enorm in de vingers. Dat kost namelijk banen, de verduurzaming gaat veel langzamer dan gepland en de woningen zijn voor een gemiddeld huishouden niet meer te betalen. Als je het probleem wil aanpakken en al die mensen niet in de kou wilt laten staan, dan mag je wel met de snelheid van Max Verstappen aan het werk gaan.”

Reacties