Hardloopbaan op het dak van je school

Foto: Wiersema Archirecten

Eind 2022, staat er aan het Berlijnplein een prachtig nieuw beeldbepalend gebouw. In onze groeiende stad is het zaak om slim om te gaan met de ruimte die er is. Op deze plek komt een van de grootste scholen van Utrecht, Academie TIEN en een grote wedstrijdsporthal. Ook krijgt het gebouw een openbaar groen plein op het dak, voor alle bewoners uit de buurt.

Het gebouw komt vlakbij de Pathé bioscoop. De school krijgt een ingang aan het Berlijnplein en de sporthal en het dakterras zijn te bereiken via de Zagrebstraat. Met veel glas, erkers, een open indeling en een openbaar plein op het dak wordt het een toegankelijk en uitnodigend gebouw. Het gebouw wordt bijna energieneutraal gebouwd en is aardgasvrij. Er komen zonnepanelen op het dak, energiezuinige installaties en het gebouw krijgt stadsverwarming.

Brede middelbare school

Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw past bij het onderwijsconcept van Academie TIEN: leren met lef. Het is een openbare, brede middelbare school voor mavo, havo en vwo met 1.600 leerlingen en is onderdeel van NUOVO Scholengroep. Het gebouw bestaat straks uit 9 ‘thuisunits’. Elke thuisunit is een werkruimte voor 180 leerlingen aan de centrale hal. De centrale hal is het hart van het gebouw: met een lunchcafé, open en veel daglicht. Leerlingen hebben verschillende talenten en achtergronden en volgen vakken op verschillende niveaus. Academie TIEN heeft een junior-afdeling en een onder- en bovenbouw. Op de junior-afdeling zijn leerlingen vanaf 10 jaar welkom. Zij kunnen hierdoor stap voor stap een overgang maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Hardloopbaan op het dak

Zaalvoetbal, basketbal, badminton, hockey of turnen kan allemaal in deze nieuwe hal. Bijna iedere wedstrijdsport kan op NOC*NSF-niveau gespeeld worden. De sporthal is 28 meter breed, 48 meter lang en 9 meter hoog. Overdag gebruiken de leerlingen van Academie TIEN de hal voor hun gymlessen. De sporthal heeft een eigen toegang via het centrale plein. ’s Avonds en in het weekend is deze te huren via de gemeente Utrecht.
Op het dak van de sporthal komt een groot openbaar plein met veel groen, mooie zitjes, een kas en een hardloopbaan van precies 100 meter. Het plein is beschikbaar voor de hele buurt, ook de leerlingen van Academie TIEN maken hiervan gebruik.

Reacties