Hij is weer open!

Foto: MB

De Stadsbaantunnel is sinds woensdag 30 september om 12.00 uur weer open voor het verkeer. Afgelopen weken is er hard gewerkt om de brandwerendheid van de tunnel te verhogen. Na het terugplaatsen en uitgebreid testen van de tunneltechnische installaties kon de tunnel officieel weer open.

Het beton van de tunnel voldeed niet aan de eisen die gelden voor tunnels. Het beton moet minimaal twee uur tegen een extreem hete brand bestand zijn om ernstige schade aan het beton te voorkomen. In maart 2019 bleek uit hitteproeven dat een deel van de tunnel hier niet aan voldeed. Daarom is nu brandwerende bekleding aangebracht op de wanden en het plafond in de tunnel.

Sluitingen in de toekomst

Het aanbrengen van de brandwerende bekleding was een klus van 7,5 week, waarvoor de tunnel dicht moest. De brandwerendheid zal de komende jaren niet meer de oorzaak zijn van sluitingen. Wel is er nog het normale onderhoud. Hiervoor gaat de tunnel drie keer per jaar in de nacht dicht. De volgende sluiting voor standaard onderhoud is vrijdag 30 oktober 2020 (van 20.00 uur tot 06.00 uur).
Soms moet de tunnel echter onverwachts dicht, zoals bij een storing. De tunnel moet dan per direct sluiten om de veiligheid voor de gebruikers te kunnen verzekeren. Ook zijn er regelmatig directe sluitingen als er file ontstaat bij de tunnel. Vanuit de tunnelwetgeving moet de tunnel dan dicht. Zo kan in noodsituaties het verkeer veilig de tunnel verlaten. In een te drukke tunnel is dat te gevaarlijk.

Reacties