‘Utrechtse gemeenteraad moet meebeslissen over bodycams voor boa’s’

Foto: Politie Midden-Nederland

Bodycams voor boa’s: de gemeente wil weten of agressie tegen boa’s – die op straat lopen om te zorgen dat alles goed verloopt en om in te grijpen als iets niet goed gaat – daarmee afneemt. Nu willen verschillende Utrechtse partijen dat dit voornemen wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het gaat om D66, GroenLinks en Student & Starter. Zij zijn niet zondermeer enthousiast over het plan om boa’s uit te rusten met bodycams en willen graag dat de gemeenteraad hierover mee beslist: “Dit onderwerp verdient zorgvuldige besluitvorming omdat er sprake is van een afweging op thema’s zoals veiligheid, privacy en financiën. Daarom vinden wij dat het mogelijke besluit rondom het invoeren van bodycams democratisch gelegitimeerd moet zijn door een besluit van de gemeenteraad.”

70 procent

De gemeente liet eerder weten dat er tijdens de pilot regels zijn voor het gebruik van de bodycam. Zo mag de camera alleen aangezet worden wanneer de situatie dreigt te escaleren. Ook moet de handhaver vooraf waarschuwen als de bodycam aangezet gaat worden. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de handhavers regelmatig te maken heeft met agressie en geweld.

Privacy-impact

De keus voor de pilot is gemaakt door het college. Wettelijk is het niet verplicht om de gemeenteraad te betrekken bij het besluit om bodycams definitief in te voeren. De genoemde politieke partijen willen weten welke criteria meespelen om de bodycam definitief in te voeren. Ook vinden ze, vanwege de ‘privacy-impact die bodycams hebben’, dat een definitief besluit om de camera’s in te voeren met steun van de gemeenteraad moet worden genomen.

24 bodycams

De pilot van de gemeente begon in juli en duurt een half jaar. Tijdens die periode hebben de Utrechtse handhavers 24 bodycams tot hun beschikking. Ze kunnen deze op vrijwillige basis gebruiken en testen. Voor aanvang van de pilot heeft 88 procent van de handhavers in de stad al aangegeven graag een bodycam te willen gebruiken.

(bron: DUIC)

Reacties