Ook veel van deze jongens in huis? Het is paartijd

Foto: MB

Opeens cirkelen ze binnen en buiten om je heen: langpootmuggen. Ze zijn ongevaarlijk; ze kunnen niet prikken. Ze vliegen hooguit wat slungelig rond in deze tijd van het jaar, op zoek naar een soortgenoot om te paren. ’s Avonds komen ze graag naar binnen, naar het licht.

De langpootmuggen zitten normaal als larf in de grond. Rond deze tijd komen ze allemaal tegelijk naar buiten om te paren. De omstandigheden waren dit jaar perfect voor de langpootmug: eerst was het heel droog, later warm en ook weer even flink vochtig in de zomer. Dat is ideaal voor deze slungels. Na de paartijd is ook de overlast weer voorbij.

Scherpe legboor

In België en Nederland komen er zo’n 90 verschillende soorten voor, die soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Langpootmuggen hebben een gemiddelde grootte van 25 mm en een spanwijdte van 3 tot 4 cm. Ze hebben een dun en lang bruin lijf en drie paar lange poten die wel twee keer de lichaamslengte hebben. Vrouwtjes hebben een scherpe legboor op het einde van hun lange lijf. Die wordt vaak aangezien voor angel, maar een langpootmug kan niet steken.

Schadelijke larven

Niet de muggen maar wel de larven van de muggen, emelten, brengen schade aan. Emelten kunnen het gehele jaar voorkomen en leven van de jonge groene delen van de planten. In de moestuin kunnen emelten aanzienlijk wat schade aanrichten. De wortelhalzen net boven de grond van jonge planten kunnen volledig worden afgevreten waardoor de plant afsterft.

Daddy Long Legs

Nog wat weetjes: langpootmuggen leven gemiddeld veertien dagen. Sommige soorten overleven die veertien dagen op wat zij als larve hebben verorberd. In Nederland heeft dit grote insect enkele streekgebonden bijnamen zoals spekkebijter, glazenwasser of spekkedief. De leukste: Daddy Long Legs.

 

Cookieinstellingen