Provincie Utrecht wil grootschalige bouw zonnevelden en windmolens

Foto: Pixabay

De provincie Utrecht is groot voorstander van grootschalige bouw van tientallen nieuwe zonnepanelen en windmolens in de regio. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft daar mee ingestemd. Ook komt er een inventarisatie naar welke gemeentes enthousiast zijn over kernenergie.

De provinciepolitiek gaat hierin mee met de voornemens van alle Utrechtse gemeenten om te voldoen aan de regionale uitvoering van het klimaatakkoord. Het doel is om in het jaar 2030 ongeveer de helft van de energie in de provincie duurzaam op te wekken met extra windmolens en zonnepanelen. Waar deze windmolens en zonnevelden komen is nog niet precies bekend. Wel heeft de gemeente Utrecht de polders Rijnenburg en Reijerscop aangewezen als energielandschap, waar – als het aan de gemeente ligt – windmolens en zonnevelden kunnen komen. Dat voornemen kan vooralsnog niet op de onverdeelde steun van omwonenden rekenen.

Kernenergie

Kernenergie is nog geen onderdeel van het grootschalige energieplan. Toch willen VVD, Forum voor Democratie, CDA en 50PLUS onderzoeken of er gemeentes oren hebben naar de opwekking met behulp van kernreactoren op de lange termijn. Een voorstel voor onderzoek naar kernernergie kreeg een nipte meerderheid doordat de PvdA met 2 zetels voor en 2 zetels tegen stemden.

(bron: Provincie Utrecht en RTV Utrecht)

Reacties