Utrechtse cafés moeten vanaf zondag eerder sluiten

Foto: B Michon

De nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vanavond aankondigt, gaan zondag om 18.00 uur in. Het gaat onder meer een eerdere sluiting van cafés en een beperking in het aantal aanwezigen in feestlocaties. Ook in Utrecht moeten de kroegen eerder dicht.

Om middernacht gaan de lampen aan en de muziek uit, en mogen er geen bezoekers meer naar binnen. Een uur later moet de zaak leeg zijn. De regio’s waar de maatregelen nog meer gaan gelden, zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden). Gisteren werd bekend dat het aantal mensen dat aanwezig mag zijn in een zaal, zoals feestlocaties, wordt teruggebracht van honderd naar vijftig. Vandaag is duidelijk geworden dat begrafenissen, huwelijken, demonstraties en bepaalde voorstellingen worden uitgezonderd van de 50-personenregel. Ook kan er een uitzondering gemaakt worden als een organisator de 1,5 meter heel strikt organiseert.

Grote steden

Het kabinet wil het liefst met regionale maatregelen het virus terugdringen, omdat landelijke maatregelen ook regio’s treffen waar veel minder coronagevallen zijn. Eerder deze week zei minister De Jonge dat het “echt niet” de goede kant op gaat met de besmettingen. “Met name in het westen, in de grote steden.” Hij noemde ook studentenhuizen als bron van besmetting.

Positieve tests stijgen

Al een paar dagen achter elkaar stijgt het aantal positieve tests flink. Dinsdag ging het om 1.379 nieuwe positieve tests, woensdag om 1.542 mensen, donderdag waren het er ruim 1.700 en vrijdag werd er met bijna 2.000 positieve tests voor de vierde dag op rij een dagrecord gevestigd. Weliswaar wordt er meer getest, het percentage aantal positieve tests stijgt ook, meldde het RIVM dinsdag. Vorige week was 3,9 procent van de tests positief, terwijl dat de week ervoor nog 2,8 procent was.

Cookieinstellingen