RIVM meldt meer nieuwe besmettingen; R-getal boven de 1

Foto: The long kiss goodbye

5.427 Nederlanders testten in de afgelopen week positief op het coronavirus, zo meldt het RIVM vanmiddag in de wekelijkse update. Dat is een forse toename ten opzichte van de circa 3.600 besmettingen van de voorgaande week.

Het percentage personen dat positief testte, ging met 0,6 procentpunt omhoog naar 2,8 procent. Het reproductiegetal (R) steeg van 0,99 naar 1,17. En vooral dat R-getal is belangrijk, want aan de hand van de R-waarde wordt ingeschat hoe snel het virus zich verspreidt. Het kabinet probeert dit getal onder de 1 te houden. Dit betekent dat elke coronapatiënt gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Uiteindelijk dooft de uitbraak dan geleidelijk uit. Ligt dat getal boven de 1, dan is het virus zich verder aan het verspreiden.

180.000 mensen getest

In de afgelopen week lieten ruim 180.000 mensen zich in de teststraten van de GGD op het virus testen. Dat zijn 16.610 meer personen dan in de week daarvoor. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde daarentegen naar 43. In de voorgaande week meldde het RIVM nog 57 opnames. Het aantal bevestigde sterfgevallen als gevolg van het coronavirus nam eveneens af. Het ging om 17 sterfgevallen, tegenover 24 overleden coronaptiënten in de week ervoor.

Reacties