Fiets parkeren op het Brusselplein mag niet en dat irriteert

Foto: Alissa Verwoerd

Het rommelt al een tijd rondom het fietsparkeerbeleid in Leidsche Rijn Centrum. Er staan geregeld verkeersregelaars die fietsers wijzen waar ze hun fiets wél mogen parkeren – niet op het Brusselplein – en er zijn verkeersborden geplaatst die aangeven dat het verboden is daar je fiets te parkeren.

En dat leidt tot veel ongenoegen, want als je op de fiets boodschappen gaat doen bij de Jumbo wil je niet te ver hoeven lopen met je tassen naar je fiets. Dat zou officieel wel moeten want om de hoek staan een paar fietsrekken en om de verder gelegen hoek is een overdekte fietsstalling. Al gauw ruim honderdvijftig meter lopen vanaf de Jumbo. Met je boodschappentassen. Van de andere kant is het Brusselplein een mooi plein met terrassen en een speelfontein; het is jammer als dat een soort fietsenstalling wordt.

Fietsersbond

Op de sociale media is dit fietsparkeerbeleid geregeld uitgebreid besproken en nu bemoeit de Fietsersbond er zich ook mee door een brief aan de gemeente te sturen over dit onderwerp. Het fietsparkeerverbod daar is niet geldig, omdat daar geen officieel verkeersbesluit voor is genomen, zo stelt de Fietsersbond. De Fietsersbond vindt bovendien dat fietsers gemakkelijk bij een winkelcentrum moeten kunnen parkeren. Wat ook veel fietsers steekt, is dat de winkels van Leidsche Rijn Centrum beter met de auto bereikbaar zijn dan per fiets. Er ligt immers een enorme parkeergarage met meerdere verdiepingen bij het Brusselplein. Geregeld klinkt de suggestie dat er gemakkelijk een deel van een van die verdiepingen kan worden opgeofferd voor fietsparkeerplekken. Dat zou ook beter passen bij de ambitie van de gemeente om wereldfietsstad nummer 1 te worden.

Goede fietsrekken

De Fietsersbond vraagt de gemeente nu om het fietsparkeerverbod op te heffen, de handhavers weg te halen en om voor goede fietsenrekken op het Brusselplein te zorgen.

Reacties