Wel handen wassen en drinken, minder douchen en sproeien

Foto: pixabay

In de zomer gebruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, zwembaden te vullen en een keer extra te douchen. Op sommige dagen is het verbruik zo extreem hoog dat er op sommige plekken minder water uit de kraan komt.

Dat meldt waterbedrijf Vitens. Vitens roept op om zuinig om te gaan met drinkwater. Vitens maakt drinkwater van grondwater en vult daar iedere dag grote waterreservoirs mee. Deze dagvoorraad is voldoende voor normaal dagelijks gebruik. Maar deze dagvoorraad is niet berekend op extreme pieken die voorkomen als iedereen tegelijk en langdurig hele grote hoeveelheden water gebruikt. Dan raken de reservoirs leeg en kan het zijn dat er minder water uit de kraan komt. De dagelijkse voorraad water kan in de zomer dus opraken.

Grondwater oppompen

Vitens heeft per provincie een vergunning voor het oppompen van een jaarlijkse hoeveelheid grondwater. Als Vitens meer grondwater zou gaan oppompen dan de vergunning toestaat, dan heeft dat gevolgen voor de natuur. Het vergroten van de capaciteit van het drinkwatersysteem is om die reden geen duurzame oplossing. Samen met Provincies, Waterschappen en andere drinkwaterbedrijven werkt Vitens aan een nieuw duurzaam watersysteem voor de toekomst waarbij het zoete water beter vastgehouden en benut kan worden.

Zwembaden

Als de temperatuur in Nederland stijgt dan stijgt ook het waterverbruik. Zeker als het ook nog eens heel erg droog is en we de tuin extra veel en lang gaan sproeien. En dit jaar blijven meer mensen thuis door de coronacrisis, en gaan dus ook meer mensen (opzet)zwembaden vullen. Met drinkwater. Er zijn dagen dat Vitens miljoenen liters extra water moet leveren en dat de grenzen van de dagelijkse capaciteit in zicht komen. Dat merken mensen omdat er dan in sommige gebieden een kleinere straal uit de kraan komt. Vandaar dat Vitens tijdens de zomer de dringende oproep doet extra zuinig te zijn op ons water.

1 miljard liter water per dag

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in Flevoland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Friesland van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig.

Cookieinstellingen