Met myxomatose besmette konijnen bij de Haarrijnseplas

Foto: wikipedia

Dierenambulance Utrecht heeft de afgelopen dagen relatief veel konijnen bij de Haarrijnseplas in Leidsche Rijn opgehaald die besmet zijn met myxomatose. Dit is een ernstige en vaak dodelijke ziekte voor konijnen.

Het is voor het eerst dat Dierenambulance Utrecht meldingen krijgt over met myxomatose besmette konijnen bij de Haarrijnseplas. De komende dagen zullen er waarschijnlijk wel meer meldingen binnenkomen omdat er met dit warme weer veel mensen bij het water daar recreëren. De kans dat ze zo’n ziek konijn zien rond scharrelen is groot. Myxomatose is te herkennen aan bulten bij de ogen, bek en kont. Dit zijn myxomen. Vervolgens krijgt het konijn longontsteking en zal bijna altijd sterven. Als je dichtbij zo’n konijn komt hoor je hem vaak een beetje reutelend ademhalen.

Uit lijden verlossen

Mocht je zo’n ziek konijn zien, dan kun je Dierenambulance Utrecht bellen: 06-54772700. Zij kunnen de konijnen dan komen ophalen en uit hun lijden verlossen. Een geneesmiddel is er niet. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen, dus je hoeft er niet bang voor te zijn. Wel kunnen huisdierkonijnen de ziekte ook krijgen. Dus heb je zo’n huiskonijn, dan is het verstandig deze te laten inenten. Je kunt besmetting zoveel mogelijk voorkomen door te zorgen dat je konijn geen vlooien heeft en maatregelen tegen vliegen en muggen te nemen.

Cookieinstellingen