Vakantiegangers baren Utrechtse burgemeester zorgen

Foto: B Michon

Het aantal coronabesmettingen in Utrecht neemt weer toe. Bij de GGD regio Utrecht zijn er afgelopen week 174 besmettingen bijgekomen, terwijl een maand geleden het virus bijna weg leek. Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn er in totaal 4477 mensen in de provincie besmet geraakt. 896 van hen werden opgenomen in het ziekenhuis en 431 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

De besmettingen vinden nu vooral plaats bij mensen onder de veertig jaar. Dat verklaart waarom de ziekenhuizen nog niet worden overspoeld. Maar de jongere mensen besmetten als het zo doorgaat ook de kwetsbare groepen. Directeur van GGD regio Utrecht Nicolette Rigter zei tegen het AD dat de komende dagen cruciaal zijn: “Als het zo doorgaat, moeten we naar de situatie van voor 1 juli. Dat zijn toch de maatregelen die hebben geholpen. Niemand wil dat hele pakket terug, maar het kan ook in stappen: beperk je contacten, werk zoveel mogelijk thuis. Na 1 juli lijkt het of mensen het allemaal niet meer zien. Alles komt aan op de aankomende dagen.”

Vakantiegangers

Ook burgemeester den Oudsten sprak zijn ongerustheid uit tegen de krant. Hij noemt het gedrag van de mensen het grootste probleem en denkt dat oproepen niet op reis te gaan als het niet noodzakelijk is nodig is. Tevens zegt hij dat het nog steeds belangrijk is afstand te houden en drukke plekken te mijden. Vakantiegangers baren hem zorgen: “Als mensen terugkomen uit gebieden met code oranje dan moet je twee weken in quarantaine. Maar hoe hou je dat nou in de gaten? Er moet sprake zijn van eigen verantwoordelijkheid. We kunnen niet naast iedere Nederlander een toezichthouder zetten.”

Horeca

Eerder gaf de burgemeester al aan om de horeca strenger in de gaten te houden en desnoods boetes uit te delen. Ondernemers en horeca-uitbaters ontvangen een brief van de gemeente dat er voortaan scherper wordt gecontroleerd. Den Oudsten verwacht dat boetes uitdelen helpt bij het strikter naleven van de regels om afstand te houden.

(bron: AD)

Cookieinstellingen