Om de 250 meter een wc

Foto: wikipedia

Om de 250 meter een openbaar toilet. Dat wil de gemeente Utrecht. Openbare wc’s moeten bovendien beter vindbaar zijn. Een app en stickers gaan daarbij helpen.

Daarnaast moeten al aanwezige toiletten meer opengesteld worden en zijn er extra toiletten nodig. Deze moeten ook toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking. Dit staat in een door de gemeente gepresenteerd plan van aanpak genaamd ‘Utrecht op het gemak’. Het geldt vooral voor de binnenstad van Utrecht. In december 2018 dienden de VVD en D66 het initiatiefvoorstel in en de raad stemde daar toen mee in.

Eurosleutel

Eind 2019 was ongeveer de helft van de wc’s in gemeentegebouwen toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Bij nieuwe toiletten moet rekening worden gehouden met deze toegankelijkheid. Ook wordt onderzoek gedaan naar een zogeheten ‘eurosleutel’. Dit is een universele sleutel die past op een voor heel Europa gestandaardiseerd slot dat voor toiletten wordt gebruikt. Deze sleutel wordt alleen verkocht aan een beperkte groep mensen zoals ouderen of mensen met een fysieke handicap.

De gemeente gaat jaarlijks €193.000 euro uittrekken om de nieuwe plannen uit te voeren.

(bron: AD)

Reacties