Blauwalg in de Veldhuizerplas

Foto: wp

Er zit blauwalg in een deel van de Veldhuizerplas bij de Van Lawick Van Pabstlaan. Dit heeft het waterschap laten weten. Er staan waarschuwingsborden.

De Veldhuizerplas is geen officieel zwemwater. Zwemmen op deze plek wordt sowieso afgeraden en nu wordt ook hondenbezitters geadviseerd hun hond niet in de Veldhuizerplas te laten zwemmen. Intussen zoekt het waterschap naar oplossingen. Blauwalg kan zich niet ontwikkelen als het water regelmatig ververst wordt door regen. Daarom wil de gemeente de aanvoer van water vanuit het oosten naar de plas verbeteren. Hiervoor is al een grotere duiker (buis) onder de Meerndijk aangelegd. Ook komt er een stuw in het Meentpark. Hierdoor kan het water beter naar de plas stromen. De stuw is deze zomer helaas nog niet af.

Temperatuur

Blauwalgen (of blauwwieren) zijn bacteriën die van nature voorkomen in oppervlaktewater. Dat komt doordat er veel voedingsstoffen in het water zitten die de blauwalgen opnemen. Als de watertemperatuur stijgt, stijgt ook de hoeveelheid voedingsstoffen en dit leidt tot een sterke groei van algen. Sommige blauwalgen produceren gif, vooral wanneer het langere tijd warm weer is.

Hoe herken je blauwalg:

  • het water ziet eruit als groenige soep
  • er is blauw schuim op het water te zien
  • er heeft zich een drijflaag gevormd
  • het stinkt enorm

Giftige stoffen

De precieze verschijningsvorm van blauwalg hangt af van de tijdsduur waarin de blauwalg zich heeft kunnen ontwikkelen. Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Als mensen water met blauwalg binnen krijgen, kan dat maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor.

Reacties