Polder Rijnenburg mogelijk geschikt om naar aardwarmte te boren

Foto: MB

De polder Rijnenburg langs de A12 ter hoogte van De Meern is mogelijk geschikt om aardwarmte op te boren. Energieopwekking in dit gebied is al jaren onderwerp van gesprek, maar dat ging altijd over windmolens en zonnevelden.

Nu is aardwarmte opeens ook het onderzoeken waard, net nadat de gemeenteraad van Utrecht er vorige week mee instemde dat windmolens en zonnevelden in Rijnenburg en Reijerscop ontwikkeld mogen worden.

Nader onderzoek

Dat Rijnenburg een geschikte locatie is om aardwarmte op te boren staat in een haalbaarheidsstudie die Warmtebron Utrecht liet uitvoeren. Er zijn verschillende locaties rond Utrecht bekeken. Tien van de twintig onderzochte plekken zijn ongeschikt; de overige tien moeten nader worden onderzocht. Hieronder ook Rijnenburg. Een boring is de enige manier om te kijken of er daadwerkelijk aardwarmte in die Utrechtse bodem te winnen valt.
Eerder was het plan dat in Nieuwegein naar aardwarmte geboord zou worden, maar die plannen konden rekenen op veel protest van omwonenden. Zij vrezen aardbevingen.

Reacties