Op vakantie in Europa? Je kunt in een regionale lockdown belanden

Foto: Pixabay

Als vakantieganger kun je er zomaar mee te maken krijgen: jouw reisbestemming gaat op slot. Op verschillende plekken in Europa hebben nieuwe uitbraken van het coronavirus al tot verscherpte maatregelen geleid. In enkele gevallen zelfs tot lokale lockdowns.

Volgens de ANWB moeten reizigers de hele vakantie alert blijven. “Deze zomer is echt anders dan anders”, zegt woordvoerder Annelies Tichelaar. “Vakantiegangers moeten zich ter plaatse goed blijven verdiepen in de lokale situatie.” Want zodra ergens een piek is in het aantal besmettingen, kan de situatie veranderen. Dat gebeurde al in een aantal gebieden in Spanje – met zelfs een zeer lokale lockdown op een camping – en in Engeland, Duitsland en Portugal.

Drie opties

Wat doe je als je op vakantie opeens geconfronteerd wordt met dit soort verscherpte maatregelen of een aangekondigde lockdown? “Check de situatie goed bij je accommodatie. Vaak gaan de maatregelen niet direct in, maar één of een paar dagen later”, vertelt Tichelaar van de ANWB. “Dat geeft je de tijd om snel een alternatief plan te maken.” Vakantiegangers die afhankelijk zijn van een reisorganisatie of een vliegticket zijn daarin minder flexibel dan mensen die met eigen vervoer op pad zijn gegaan. “Maar in principe hebt je drie opties: je kunt doorreizen naar een plek waar het virus beter onder controle is, terugkeren naar huis of besluiten de lockdown uit te zitten.”

(bron: NOS)

Reacties