Utrecht gaat door met de strijd tegen eenzaamheid

Foto: flickr

Na ruim een jaar boekt de Utrechtse aanpak van eenzaamheid – via het netwerk Utrecht Omarmt – voorzichtig de eerste resultaten. Het netwerk heeft afgelopen jaar verschillende activiteiten opgezet samen met andere partijen.

Deze zijn nu bekeken om vast te stellen wat werkt en wat niet. Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke ondersteuning en Welzijn in Utrecht: “De Utrechtse aanpak is voor iedereen en met iedereen, en het netwerk bestaat nu al uit ruim 200 deelnemers met zeer diverse achtergronden. Met de conclusies en aanbevelingen kunnen we onze successen van afgelopen tijd vieren en onze koers voor komende periode beter bepalen.”

Welzijn op recept

Utrecht Omarmt is een jong en breed netwerk in ontwikkeling. Het werken in dit netwerk samen met andere partijen kan snel, flexibel en effectief. Voorbeelden van de acties zijn de campagne ‘Stel je voor’: op Utrechtse stations werd koffie uitgedeeld en kregen mensen een tweede kop koffie om uit te delen aan iemand die ze tegenkwamen. ‘Welzijn op Recept’ was een project waarbij een huisarts bij klachten die te maken hebben met eenzaamheid geen medicatie voorschrijft maar verwijst naar een sociaal makelaar in de buurt om samen te kijken welke activiteiten er passen bij de wensen van iemand. Ook zijn er cursussen voor medewerkers van organisaties met veel klantcontact om eenzaamheid te leren signaleren en te weten wat je dan het beste kunt doen.

Zeer ernstig eenzaam

Komend jaar gaat het netwerk verder met de trainingen van mensen die eenzaamheid tegenkomen in hun werk. Ook komt er een signaleringskaart. Op deze manier wordt het voor een brede groep mensen eenvoudiger om eenzaamheid te herkennen en hier iets mee te doen. Uit de evaluatie blijkt dat er nog onvoldoende zicht is op Utrechters die zeer ernstig eenzaam zijn, en dat het nog niet duidelijk is of er voldoende passend aanbod is. Daarom gaat het netwerk zich toeleggen op het aanbod wat nodig is om zeer ernstig eenzame mensen hulp te bieden.

Reacties