Roel Koedam: “Je staat heel raar te kijken bij zo’n inval in je pand”

Foto: MB

Roel Koedam stond ‘heel raar’ te kijken toen hij die dinsdagochtend in alle vroegte bij zijn bedrijfspand aan de Zandweg in De Meern kwam nadat het alarm was afgegaan. De politie was het pand binnengevallen en bezig met een groot onderzoek. Hij was met zijn bedrijf nét verhuisd naar industrieterrein Strijkviertel.

We treffen eigenaar Roel in zijn nieuwe bedrijfspand in De Meern. Aan de showroom wordt de laatste hand gelegd: tegels worden gepoetst en gepolijst en nog niet alles staat op z’n plek. De eerste klanten lijkt het niet te deren; die lopen er gewoon tussendoor. Ondanks alle misère van de afgelopen week is Roel trots op zijn nieuwe showroom, zijn producten en zijn bedrijf. “Ik baal ervan dat mensen nu kunnen denken dat ik een rare gozer ben en dat er een smet op mijn bedrijf rust. Terwijl dat absoluut niet terecht is.”

Drukte

Dinsdag 30 juni deed de politie een inval in zijn vorige pand aan de Zandweg in De Meern, waar Koedam Tegels 36 jaar gevestigd is geweest. Toen in alle vroegte het alarm afging, kreeg Roel van de alarmcentrale te horen dat hij naar zijn pand moest gaan. Daar was het een drukte van belang op die vroege ochtend. “De deur was geforceerd en alles werd doorzocht. Ik mocht met de hulpofficier naar binnen om de kluis open te maken. Ik weet niet waarnaar ze op zoek waren, dat krijg je niet te horen. Maar in de kluis zaten wat papieren, twee camera’s en back-ups van onze computers. Dat was niet wat ze zochten. Intussen schiet er van alles door je hoofd; ik had géén idee waarom ze juist bij ons bezig waren met zo’n onderzoek.”

Behoorlijk irritant

Roel wil benadrukken dat hij gewoon naar huis mocht, niet is vastgehouden en ook niet is verhoord. Het onderzoek in zijn bedrijfspand was onderdeel van een groot onderzoek door de politie in 33 bedrijfspanden in het land. Hij vindt het behoorlijk irritant dat van al die bedrijven juist zijn bedrijf met naam en toenaam is genoemd. “Mijn naam staat op de gevel, dus dan wordt je naam al gauw genoemd.” Hij heeft geen idee welke andere bedrijven zijn doorzocht, dat is nergens te vinden en is hem ook niet verteld. “Als ik logisch redeneer, hoef ik mij eigenlijk ook geen zorgen te maken want mij is niets ten laste gelegd. Maar het is wel heel vervelend en het kost mij natuurlijk ook geld voor een advocaat. Dat zou ik liever in mijn bedrijf steken.” Hij voegt eraan toe dat hij, zijn broer Bert en anderen naasten wel ‘erg verdrietig’ waren over de impact van de sociale media, waarop de inval in zijn bedrijfspand ook werd besproken.

Woningbouw

Dat Koedam Tegels net was verhuisd is een geluk bij een ongeluk: het bedrijf kon gewoon geopend blijven en doorgaan. Op het terrein van het oude pand komen op termijn nieuwe huizen. Roel: “De gemeente wilde dat wij daar weg zouden gaan. Wij zijn het enige bedrijf daar in een woonwijk. De Zandweg is een smal weggetje waar fietsers belangrijker zijn dan auto’s, terwijl wij daar wel zware vrachtwagens doorheen laten rijden met tegels. Dat weegt wat hoor! Daarom zijn wij naar hier verhuisd en wordt het terrein daar klaargemaakt voor woningbouw. Daar zijn we al heel ver mee; het oude pand en de achterliggende loodsen worden dan gesloopt.”

Magazijn

In zijn showroom wijst Roel wat er nog bij komt en wat nog niet helemaal klaar is. “Hiernaast op het terrein komt nog een magazijn, zodat we alle voorraad hier hebben. Nu staan er nog spullen in een loods elders. Straks kunnen we alles vanaf hier regelen.” Roel heeft vertrouwen in de toekomst van zijn bedrijf, en hij heeft er ook zin in. Hij hoopt ‘het gedoe’ van afgelopen week snel achter zich te kunnen laten.
Hij krijgt te zijner tijd terugkoppeling van de politie over het onderzoek in zijn bedrijfspand.

Reacties