En als je nog aardappelen wil….

Foto: Couleur, Pixabay

De Nederlandse aardappelboeren kampen met een groot overschot aan aardappelen. Doordat de horeca zo lang dicht is geweest en nog steeds niet op volle toeren kan draaien, is de vraag naar hun aardappelen fors gedaald. Ook de export viel stil door de coronacrisis. Zaterdag 27 juni kun je zoveel aardappelen halen als je wil voor een klein bedrag.

Voor vierenhalve euro kun je morgenmiddag je auto of fietstassen volladen met aardappelen, want bij Vechtclub XL aan de Europalaan in Utrecht worden morgen 10.000 kilo aardappelen gestort. De oogst vernietigen is immers zonde, zo bedachten initiatiefnemers Slow Food Youth Network Nederland, Too Good To Go, Samen Tegen Voedselverspilling en VechtclubXL. En gratis weggeven is ook zo wat, dan verdient de boer helemaal niks. Vandaar dat 4,50 euro betaald moet worden dat naar de boeren gaat. Dan hebben zij er ook nog wat aan.

Aanmelden via de app

De berg aardappelen wordt zaterdagochtend gestort en van 12.00 tot 18.00 uur kun je langskomen voor aardappelen. Let op: je moet je wel van te voren aanmelden via de app van Too Good To Go (makkelijk te downloaden). Via de app betaal je 4,50 euro waarna je zoveel aardappels mag meenemen als je wil.

Hoe te bewaren?

Nog even wat praktische tips: aardappelen bewaar je het beste op een droge, donkere en koele plaats. Vroeger was dat de kelder, maar niet elk huis heeft tegenwoordig nog een kelder. De koelkast is ook goed, maar als je de aardappelen wil frituren kun je dat beter niet doen. De kou zet het zetmeel van de aardappelen om in suiker en door die versuikering kunnen frietjes bruin worden. En in plastic bewaren is niet verstandig: een aardappel moet kunnen ademen. De laatste: een paar appels tussen de aardappelen voorkomen dat de aardappelen uitschieters krijgen.

 

Reacties