Apart inzamelen van plastic, blik en pak in Utrecht wellicht van de baan

Foto: MB

Was je net gewend om al je afval te scheiden, hoeft dat binnenkort niet meer. De gemeente wil het apart inzamelen van plastic, blik en pakken langzaam afbouwen. Papier en karton en groenafval worden ook in de toekomst apart opgehaald.

Dit staat in de nieuwe grondstoffennota die het college aan de gemeenteraad presenteert. Door nieuwe technieken bij de afvalverwerking kunnen plastic, blik en pak goed worden gescheiden uit het restafval. Daarnaast blijkt uit een proef, dat op die manier meer plastic, blik en pak wordt teruggewonnen. De ondergrondse containers voor plastic-, blik- en pak-afval blijven bestaan en worden ingezet voor de inzameling van bijvoorbeeld papier en karton. Op veel plekken in Leidsche Rijn hebben inwoners kliko’s voor plastic, blik en pak. De gemeente gaat deze kliko’s ophalen om te kunnen hergebruiken.
Inwoners worden per brief geïnformeerd zodra er iets verandert bij de inzameling van het afval in hun wijk. De gemeenteraad neemt later dit jaar een besluit over de maatregelen in de grondstoffennota.

Hoeveelheid is afgenomen

De hoeveelheid restafval per Utrechtse inwoner is tussen 2015 en 2019 met 27 kilo afgenomen. Van het afval dat bewoners produceren, is in die periode ook meer gescheiden ingezameld: het afvalscheidingspercentage steeg van 42 naar 48 procent. “De afgelopen jaren hebben we in Utrecht met z’n allen heel goed aan afvalscheiding gedaan”, zegt wethouder Klaas Verschuure (circulaire economie). “Tegelijkertijd staat de techniek in de wereld van de afvalverwerking niet stil. Daarom willen we graag verder verkennen wat we anders en beter kunnen doen. Het belangrijkste is dat we zo veel mogelijk afval willen voorkómen. Het afval dat we dan toch nog hebben, moet zo goed mogelijk hergebruikt worden.”

Hoogbouw

Utrecht verkent nieuwe mogelijkheden voor inwoners van hoogbouw om hun groente-, fruit-, (balkon)planten- en etensresten gescheiden te kunnen aanbieden in verzamelcontainers. Met het nieuwe systeem hoeven flatbewoners hun groenten-, fruit- en (balkon)plantenafval niet meer een week te bewaren in een draagbare afvalemmer maar kunnen ze op elke gewenste dag hun organisch afval kwijt.

 

 

Reacties