“Blijf bouwen tijdens de crisis”

Foto: Utrecht

Zeventien organisaties die betrokken zijn bij de huizenmarkt – van bouwbedrijven tot makelaarsorganisaties – willen dat er maatregelen worden genomen door de overheid om een soortgelijk scenario als tijdens de kredietcrisis wordt voorkomen.

Tien jaar geleden stortte de woningmarkt in elkaar door de kredietcrisis. De effecten daarvan zijn nog altijd voelbaar. Gemeenten boekten toen grote verliezen op hun grond, waardoor ze ook nu nog niet al te happig zijn op het nemen van risico’s met bouwgrond. Door die terughoudendheid zijn ook projectontwikkelaars voorzichtig. Daardoor ligt het aantal bouwvergunningen dit jaar zelfs onder het niveau van vorig jaar.

Daarom willen de zeventien partijen dat er vooral doorgebouwd wordt. Vandaag bieden zij hun plan aan in de Tweede Kamer. In het plan pleiten ze voor het bouwen van zeker 90.000 woningen per jaar tot 2030, met miljardensteun van het Rijk. De organisaties noemen geen exacte bedragen, maar met de “forse investeringsimpuls” moet de klap door de coronacrisis worden verzacht en tegelijk het structurele woningtekort worden bestreden.

Woningtekort

Op dit moment is er in Nederland een tekort van 331.000 woningen. Dat is zo’n 4,2 procent van de woningvoorraad. De komende tien jaar moeten er 845.000 nieuwe woningen bij komen om te voorkomen dat het woningtekort verder oploopt, zo werd becijferd in een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat deze week verscheen. In dat rapport wordt ook gewaarschuwd voor de gevolgen van de coronacrisis, waarbij het risico bestaat dat mensen terughoudender worden bij het kopen van een woning.

Starters

Met name starters en middeninkomens hebben het lastig op de huidige woningmarkt. Het aandeel starters op de koopmarkt daalde van 48 procent in 2013 naar 32 procent in 2019. In het pleidooi van de alliantie moet daarom minstens de helft van de nieuwbouwwoningen worden gebouwd voor lage en middeninkomens. In Utrecht werd eerder deze week vol verbazing gereageerd op de huizenprijzen van de huizen die in de Merwedekanaalzone in Utrecht (zie foto) worden gebouwd. Het goedkoopste appartementje van nog geen zeventig vierkante meter kost daar 371.000 euro en een rijtjeshuis is er te koop vanaf 760.000 euro. Geen startersprijzen.

(bron: NOS)

Cookieinstellingen