Emmaus Parkwijk barst uit z’n voegen: “Het is een goede tijd om hier te winkelen!”

Foto: MB

Emmaus in Parkwijk is sinds een paar weken weer open na twee maanden dicht te zijn geweest. Voorlopig hebben ze spullen genoeg, want veel mensen hebben intussen hun huis opgeruimd. Soms was het voor hen een tegenvaller: Emmaus hoeft immers niet álles. Er wordt kritisch gekeken naar het aanbod.

Emmaus Parkwijk hoort bij Emmaus Domstad, dat ook kringloopwinkels in Overvecht en Lombok heeft. Emmaus Parkwijk heeft als enige vestiging ook een woonlocatie, waar mensen wonen die tussen de wal en het schip dreigden te raken. Als tegenprestatie werken zij 36 per week bij de kringloopwinkels. Rob Hamers, algemeen coördinator a.i. bij Emmaus Domstad, lacht: “Het klinkt oubollig, maar het belangrijkste dat wij hen hier bieden is orde, rust, reinheid en regelmaat. Dat heeft men toch nodig.” Er heerst intussen een bedrijvige sfeer achter de schermen: ontelbaar veel spullen zijn hoog opgestapeld in het magazijn. Het lijkt op het eerste gezicht een rommeltje, maar er zit structuur in. Buiten staan de containers voor de spullen die niet meer verkocht kunnen worden: een container voor oud ijzer, bakken voor textiel, plastic, et cetera.

Lekker vol

Rob loopt iedereen enthousiast begroetend door het magazijn en wijst op de gangen: “Daar is kleding die nog gesorteerd moet worden, hier keukenspullen… Normaal rijden we rond met onze bus om spullen op te halen bij de mensen thuis, maar daar zijn we nu tijdelijk mee gestopt. We hebben genoeg, we krijgen het nauwelijks weggewerkt.” Ook de winkel staat lekker vol. In de twee maanden dat de winkels van Emmaus dicht waren – en ook de keet van Emmaus bij afvalverwerkingsstation De Stits was dicht – hebben veel mensen wél spullen voor de kringloop verzameld. Wooncoördinator Frank Lennaerts die intussen ook is aangeschoven: “We namen geen spullen aan want we hadden geen capaciteit om ze te verwerken. Soms zetten mensen hun spullen hier voor de deur, niet wetende dat wij camerabewaking hebben. We hebben de afspraak met de politie dat wij de beelden kunnen doorgeven waar het kenteken van de auto op staat. De mensen die hier spullen met de auto dropten, kregen een boete en hun spullen retour.”

Centraal magazijn

Her overvolle magazijn in Parkwijk toont direct het probleem en tegelijkertijd de ambitie van Emmaus Domstad aan. Want liefdadigheid en het streven naar een maatschappij die zoveel mogelijk circulair is, gaan prima samen met ambities. Rob: “Wij zijn bezig met een centraal magazijn voor onze drie vestigingen. Dan kunnen we de goederen beter sorteren voor de verschillende locaties en kunnen we seizoensproducten zoals kerstballen ook gewoon bewaren. Want die gaan nu elke keer weg.” Kerst is trouwens het favoriete seizoen van Rob: “Die kerstpakketten, heerlijk! Wij krijgen dan ijsmachines, pizza-ovens, pastamakers en noem maar op gewoon in de doos aangeboden. Wij kunnen die wel kwijt!”
Het centrale magazijn komt waarschijnlijk op bedrijventerrein Strijkviertel, Emmaus was bezig met een locatie daar voordat corona de boel kwam vertragen. Dat wordt nu weer opgepakt. Naast het centrale magazijn wil Emmaus de vrachtautootjes die de spullen ophalen centraal laten rijden. Nu stuurt elke vestiging de eigen vrachtwagen op pad, waardoor ze elkaar soms bijna kruisen. “Niet efficiënt, dat kan beter.”

Te weinig vrijwilligers

Voorlopig heeft Emmaus niet voldoende medewerkers om alle spullen te sorteren, want dat gaat moeilijk op anderhalve meter afstand. Rob: “Kleding en elektra bijvoorbeeld sorteert een aantal vrijwilligers normaal gesproken gezellig samen aan een grote tafel. Nu gaat dat niet; bovendien is het te veel om in je eentje te doen. Daar komt bij dat sommige vrijwilligers een kwetsbare gezondheid hebben; die zien we liever nog even niet hier in verband met corona. Dus daarom halen we voorlopig even niets op.” De winkel is wel gewoon open en barst van de leuke en nuttige spullen. “Wat dat betreft is het een goede tijd om hier te winkelen. Dat merken we ook, want het is ook drukker. Misschien omdat mensen door de huidige crisis zuinig aan moeten doen? Voor ons is dat – hoe cru het misschien klinkt – wel een voordeel.”

Cookieinstellingen