Zwaluwen bij Steede Hoge Woerd zijn vandaag geringd

Foto: Steede Hoge Woerd

Vandaag zijn de jonge boerenzwaluwen van Steede Hoge Woerd geringd. De boerenzwaluwen zijn de huisdieren van de schapen: ze broeden in de schapenstal.

Tijs en Huib van Vogelringstation De Haar hebben vier jongen en mama-boerenzwaluw voorzichtig een ringetje gegeven. Zo komen we meer te weten over de boerenzwaluwen. Over een paar weken komen Huib en Tijs nog een keertje terug om de jongen van de tweede leg ook te ringen.

Cijferreeks

Op de ringen staat een unieke cijferreeks. De ring is van belang om in opvolgende jaren te kunnen vaststellen of de vogel op dezelfde locatie is teruggekeerd en dus de trek naar tropisch Afrika en terug heeft overleefd. Van de vogels worden enkele morfologische maten opgenomen zoals de vleugellengte, staartlengte en de diepte van de vork in de staart (afstand tussen binnenste en buitenste staartpen). Deze maten geven deels de genetische kwaliteit van een vogel weer. Daarnaast wordt de conditie bepaald aan de hand van het gewicht. Sommige vogels kunnen opvallende kleedkenmerken vertonen: ze missen bijvoorbeeld een staartpen of zijn al aan het ruien. Ook deze gegevens worden geregistreerd alvorens de vogel wordt losgelaten.

Nestgegevens

Naast het vangen en ringen van de oudervogels worden ook de nestgegevens bijgehouden. Hierbij wordt de grootte van het legsel en het aantal jongen dat uiteindelijk uitvliegt bijgehouden. Wanneer de jongen in de leeftijd van 6 tot 12 dagen zijn, worden deze opgemeten en van een ring voorzien. Al deze gegevens geven informatie over de oorzaken van de achteruitgang in de zwaluwaantallen.

Cookieinstellingen