Subsidies voor Utrechtse cultuursector: Metaal Kathedraal is grote verliezer

Foto:

De gemeente Utrecht heeft vandaag de vierjaarlijkse cultuurnota gepresenteerd. Daarin staat welke instellingen de komende jaren kunnen rekenen op subsidie en welke niet. Er wordt 14 miljoen euro verdeeld. De Stadsschouwburg, TivoliVredenburg en het Centraal Museum vallen in een ander traject, net als RAUM. In Leidsche Rijn is de grote verliezer de Metaal Kathedraal.

De Metaal Kathedraal aan de Rijksstraatweg, gevestigd in een oude kerk, wilde graag 280.000 euro subsidie per jaar, maar de commissie oordeelde dat de Metaal Kathedraal niet subsidiabel is. De plannen zijn onvoldoende overtuigend en vertrouwenwekkend; de commissie vindt ze ‘te utopisch’ en het ontbreekt aan realiteitszin. Het ontbreken van een zakelijk leider in deze periode helpt ook niet. De Metaal Kathedraal kreeg de afgelopen jaren wel subsidie.

NUT

Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), gevestigd op het Berlijnplein, richt zich vooral op Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. De commissie die de aanvragen beoordeelt, vindt dat het zeker van belang is voor Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern, en vindt dat het NUT bijna twee ton subsidie mag krijgen. Podium Hoge Woerd en Theater Kikker – deze twee horen bij elkaar- krijgen samen ruim anderhalf miljoen euro per jaar.

De Vrijstaat

Ook Stichting De Vrijstaat, dat culturele activiteiten voor kinderen en jongeren in Leidsche Rijn organiseert, kan rekenen op een positief oordeel van de commissie. De Vrijstaat heeft de ambitie om zich verder te verankeren in Leidsche Rijn. . De commissie waardeert het dat De Vrijstaat oog heeft voor de ontwikkelingen in Leidsche Rijn en onderschrijft dat er behoefte is aan cultureel aanbod voor jongeren. De plannen hebben de commissie er evenwel niet van overtuigd dat De Vrijstaat zelf over de benodigde expertise beschikt om de jongerenprogrammering gestalte te geven. Versterking van de samenwerking met relevante partners is hier gewenst, evenals het actief betrekken van jongeren. Dat geldt ook voor de openbare events. Bij dergelijke groot opgezette projecten verdient het de aanbeveling te gaan samenwerken met een betrokken partner uit de wijk, zoals RAUM. De Vrijstaat krijgt bijna 300.000 euro per jaar, is het advies.

Cultuur19

De commissie is van mening dat Cultuur19 een actieve initiatiefnemer en ondersteuner is op het gebied van cultuurparticipatie. Door de wijkgerichte benadering en de inzet van vele jonge makers en professionals bij de diverse community art projecten vinden amateurs en professionals elkaar. Cultuur19 vormt volgens de commissie een schakel in de keten van talentontwikkeling door werk- en stageplekken te creƫren voor studenten, jonge makers en professionals. Goed voor 560.000 euro per jaar.

Niet definitief

De genoemde bedragen zijn nog niet definitief binnen voor de verschillende instellingen. Het rapport is slechts een advies. Uiteindelijk beslist de Utrechtse gemeenteraad over de verdeling van het geld.

Reacties