Aantal inbraken in Utrecht aanzienlijk gedaald

Foto: Pixabay

Van januari tot en met april zijn er in Utrecht 986 woninginbraken geweest. Dat is ruim 12 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal schuurinbraken daalde in Utrecht, van 256 inbraken in 2019 naar 217 dit jaar (-15,2%). Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Het aantal woninginbraken in de provincie Utrecht laat een negatieve trend zien die gunstig uitpakt voor woningeigenaren en huurders. Ook op landelijk niveau is sprake van dalende aantallen woninginbraken. De maatregelen tegen de coronacrisis, waaronder ook ‘zoveel als mogelijk thuiswerken’, vormen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden voor inbrekers om woningen te vermijden. Inbrekers lijken daarentegen uit te wijken naar minder risicovolle inbraakmogelijkheden, zoals bijgebouwen.

Schuurinbraken

Ondanks de coronacrisis lijken inbrekers niet stil te zitten: het lijkt erop dat ze uitwijken naar schuren en kelderboxen. Hierbij is landelijk sprake van een stijging van 24% van geregistreerde schuurinbraken in de maand april. Ondanks de landelijke trend van schuurinbraken, die een piek laat zien in april, is het aantal Utrechtse inbraken in schuren onveranderd gebleven in deze maand. In zowel april 2019 en april 2020 werd er precies 61 keer ingebroken in Utrechtse schuren, garages en kelderboxen. Over de gehele periode (januari tot en met april) daalde het aantal schuurinbraken in Utrecht zelfs.

Dekking

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. Als de deur gewoon open stond, geldt de dekking niet,” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Cookieinstellingen