Ratten horen bij de stad maar te veel ratten wil niemand

Foto: wikimedia

Ratten horen min of meer bij een stad, of je wil of niet. Maar te veel ratten wil niemand, dus dat moeten we voorkomen. Ratten kunnen immers ziektes verspreiden en schade aanrichten aan gebouwen. Rattenoverlast is vooral te voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen etensresten op straat terecht komen.

Dus geen brood voor vogels strooien – dat hebben ze helemaal niet nodig – en vuilniszakken in afgesloten containers doen. Bij overlast van ratten op je eigen terrein ben je zelf verantwoordelijk voor het tegengaan van rattenoverlast. Dat betekent voer van huisdieren goed opbergen, geen etensresten door het toilet spoelen, gaten en kieren in de woning dichten en kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels op tijd vervangen of repareren. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die je kunt inschakelen om ratten te bestrijden.

Diervriendelijk

Op openbare plekken is de gemeente verantwoordelijk voor rattenbestrijding. Je kunt hiervan melding doen op de site van de gemeente Utrecht. De gemeente onderzoekt dan de situatie en neemt als het nodig is maatregelen. Dit proberen ze zoveel mogelijk diervriendelijk te doen. Allereerst zorgen ze ervoor dat ratten niet worden aangetrokken en niet kunnen nestelen. De gemeente is tegen de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen (gif). Alleen in uitzonderlijke gevallen en als er sprake is van een groot gezondheidsrisico kunnen chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

Cookieinstellingen