Voedselbank Leidsche Rijn mag tot eind 2020 in huidige pand blijven

Foto: Voedselbank

Sabiet Balwant-gir van Voedselbank Leidsche Rijn kreeg deze week te horen dat ze tot het einde van 2020 op de huidige locatie mag blijven met haar voedselbank. Tot haar grote opluchting. “Maar daarna moeten we er echt uit, dus het probleem is nog niet verdwenen.”

Sabiet, de drijvende kracht achter Voedselbank Leidsche Rijn, is al jaren met de gemeente Utrecht in gesprek over de plek waar ‘haar’ voedselbank gevestigd is of kan worden. Eerst zou ze er per 1 augustus van dit jaar uit het huidige onderkomen moeten, nu mag ze tot eind december blijven. “Dit pand waar we nu zitten moet uiteindelijk gesloopt worden en plaats maken voor woningbouw, vermoed ik. Daar heb ik op zich begrip voor, maar ja, voor ons begint de zoektocht opnieuw.” Sabiet hoopt natuurlijk dat de gemeente met een alternatief komt, maar daar gaat ze niet zonder meer van uit.

Drukker en drukker

Inmiddels krijgt de voedselbank het drukker en drukker. “Wij merken echt een toename door de coronacrisis. We krijgen aanvragen van mensen uit de horeca, van rij-instructeurs, et cetera. Van mensen die altijd gewoon hebben gewerkt, ingeteerd hebben op hun spaargeld en nu noodgedwongen bij ons aankloppen. Veel van hen schamen zich daarvoor. Dat hoeft niet, maar ik begrijp het wel.” De vrijwilligers van de voedselbank werken volgens de coronamaatregelen; de tafels zijn buiten neergezet en mensen pakken zelf hun pakket in. Ook als de voedselbank voor het volgende jaar een nieuw onderkomen heeft gevonden, wil Sabiet daar coronaproof kunnen werken. “Ik geloof niet dat we het virus dan kwijt zijn, dus ik vind het belangrijk dat we straks ook nog steeds veilig kunnen werken. Dus het moet groot genoeg zijn om op afstand van elkaar te kunnen werken.”

Koken op donderdag

Vanwege de coronacrisis zorgt Sabiet ervoor dat de voedselpakketten bij ouderen, zieken en gehandicapten worden bezorgd. En de zorg gaat tegenwoordig verder, want op donderdagen wordt er zelfs gekookt. “Dat doet een kok die door de crisis thuis is komen te zitten. Het is natuurlijk erg naar, deze crisis, maar er komt wel wat goeds in de mens voor terug. Ik merk dat mensen liever zijn, elkaar meer gunnen en klaar staan voor elkaar. Ik hoop dat we dat volhouden.”

Mocht iemand een onderkomen weten voor de voedselbank voor volgend jaar, dan hoort Sabiet het graag.

 

Cookieinstellingen