Zwaan met 9 jonkies in de Verlengde Houtrakgracht

Foto: Andreas Pol

Even wat klein nieuws. We kregen prachtige foto’s opgestuurd door Andreas Pol. Hij was onder de indruk van het enorme zwanengezin in de Verlengde Houtrakgracht.

Het zwanenpaar heeft negen kleintjes. Uiteraard is paps erg beschermend – niet gek met al die fietsers, voetgangers en auto’s in de straat. De buurt let daarom goed op ze. Er is een touw gespannen, zodat iedereen veilig op afstand kan genieten en lieve buurtbewoners wordt afgeraden om brood te strooien. Pa en ma zorgen voor voldoende voer.
Overigens is het ook verstandig om niet te dicht bij zwanen met jonkies te komen. Als je in de buurt komt, komt vader zwaan – of moeder? – dreigend op je af gelopen. Ruzie met een zwaan is niet aantrekkelijk, dus je kunt beter niet te dichtbij komen (geldt ook voor honden!). De jongen van een zwaan blijven bijna een heel jaar bij hun ouders. Dan pas kunnen ze op eigen benen staan en gaan ze een partner zoeken waar ze hun hele leven bij blijven. Als zwanenjongen niet op tijd zelf vertrekken, worden ze door hun ouders weggejaagd. Maar voorlopig zullen we ze nog wel een tijdje zien daar in de Verlengde Houtrakgracht, want volwassen is het nageslacht nog lang niet.

Reacties