“Ook na de zomervakantie zal naar school gaan niet als vanouds zijn”

Foto: Amadeus

Leerlingen van de middelbare scholen mogen volgende week na 11 weken weer naar school. Het is dan nog zes weken tot de zomervakantie in deze regio. Scholen hebben gepuzzeld, gewikt en gewogen hoe ze de leerlingen weer kunnen ontvangen. Anita Swenneker, rector van het Amadeus Lyceum in Leidsche Rijn: “Ook na de zomervakantie zullen we waarschijnlijk niet op de oude manier met school starten.”

“We hebben in eerste instantie gekeken hoe we de leerlingen zo vaak mogelijk naar school kunnen krijgen, rekening houdend met de richtlijnen. Daar liepen we in vast: we kwamen uit op drie dagdelen en zouden die andere dagdelen dan geen online lessen meer kunnen geven zoals we nu doen sinds medio maart. Toen hebben we gekeken wat voor de leerlingen belangrijk was om weer naar school te gaan. Bij hen gaat het vooral om het sociale aspect, het elkaar weer ontmoeten”, vertelt rector Anita Swenneker.

Persoonlijke begeleiding

Uiteindelijk komt het erop neer dat de leerlingen allemaal een middag per week naar school komen voor persoonlijke begeleiding en les. De vooreindexamenklassen komen vaker om toetsen te kunnen afnemen. Elke ochtend worden er net zoals de afgelopen weken online lessen gegeven. Anita: “We hebben hiervoor gekozen omdat we dan alle lessen kunnen blijven geven. Dat betekent overigens niet dat de school in de ochtenden leeg is. Leerlingen die behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding omdat het online thuis leren niet goed gaat, zijn ’s ochtends op school. Dat is al vanaf het begin zo. We hebben onlangs geïnventariseerd wie er nu behoefte aan hebben, en dat is ongeveer een vijfde tot een kwart van het aantal. Die zijn hier vanaf volgende week dus vaker.”

Ná de zomer

Hoe het na de zomervakantie gaat is natuurlijk de grote hamvraag, stelt de rector. Daar zijn ze druk mee bezig op het Amadeus Lyceum. “Ik denk niet dat we dan op een normale manier met school kunnen starten. Wel willen we dan meer dan een dagdeel contact met de leerlingen hebben. Misschien dat de helft van de klas de ene dag aanwezig is en de andere helft de andere, en dat we de lessen streamen voor diegenen die thuis zitten. Dit kunnen we hopelijk combineren met maatwerk: de ene leerling heeft meer behoefte aan lessen Nederlands dan de andere, die weer meer wiskundelessen nodig heeft. Een deel wordt dan keuze. Daardoor kunnen we met een flexibel rooster werken dat op de leerlingen individueel is afgestemd. Maar daar zijn we nog niet helemaal uit.”

Diploma-uitreiking

Intussen zijn er leerlingen geslaagd voor hun havo, vwo of vmbo, zonder de gebruikelijke spanning van examen doen. En zonder een gala en examenfeestjes. Het Amadeus wil van de diploma-uitreiking toch iets feestelijks maken. ‘Hoe dat weten we nog iets precies. Misschien met mensen door heel het gebouw, of we gaan alles streamen. Maar we willen er zeker iets moois van maken.”

 

Cookieinstellingen