Utrecht vindt dat minister middenklasse de stad uit jaagt met huurverhoging

Foto: Funda

De gemeenten Utrecht en Amsterdam zijn niet blij met de huurverhoging die minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken aankondigde. Vitale beroepskrachten zoals docenten, politieagenten en zorgmedewerkers worden hiermee de stad uit gejaagd.

Amsterdam en Utrecht kampen met grote personeelstekorten bij politie, in onderwijs, kinderopvang en gezondheidszorg. Die hebben direct te maken met de woningnood. De twee steden groeien snel en beleggers hebben zich op de woningmarkt gestort. Hierdoor worden woningen onbetaalbaar, waardoor de middengroepen uit de stad vertrekken en in hun eigen omgeving werk vinden. Daarom zijn de snel groeiende steden erg ontevreden over de aangekondigde huurverhoging.

Klein segment

“Als je het ritme van de minister volgt, vliegen de woningen het middensegment uit”, voorspelt wethouder Kees Diepenveen (GroenLinks) van Utrecht. Datzelfde verwacht zijn Amsterdamse collega. En dat segment is al relatief klein. Bijna 20 procent van de Amsterdammers behoort tot de middeninkomens. Maar slechts 7 procent van het totale huuraanbod is voor hen beschikbaar. Leerkrachten en verpleegkundigen die samenwonen verdienen te veel voor de sociale sector. In Utrecht moet de middengroep het doen met elf procent van het huuraanbod.

Noodknop

Amsterdam en Utrecht willen een ‘noodknop’ die maatwerk kan geven, beleggers de kans ontneemt om huizen te kopen voor de verhuur en het broodnodige personeel voor de steden behoudt. Er waren al afspraken om voldoende betaalbare woningen te creëren voor lagere en middeninkomens in de strijd tegen ‘malafide verhuurders, excessieve huurstijgingen en gebrek aan doorstroming’.

5,1 procent

Wachtend op de komst van die noodknop, spraken Amsterdam en Utrecht met de institutionele beleggers een maximale huurverhoging van 3,6 procent (inflatie plus 1 procent) voor vier jaar af voor het middensegment. Daar gaat de minister in een Kamerbrief nu overheen met 5,1 procent (inflatie plus 2,5 procent) voor de komende drie jaar. “Dat veroorzaakt veel onrust op de markt”, aldus Diepenveen. “Bovendien is het coronatijd, met stijgende werkloosheid.”

Meer aanbod

In een reactie op de kritiek laat de minister weten dat haar introductie van een maximale huurstijging in de vrije sector de noodknop ís: “Want ook ik wil betaalbaarheid van middenhuurwoningen verbeteren en excessen tegengaan. Met deze noodknop beschermen we huurders en geven we voldoende ruimte om te investeren, wat uiteindelijk ook leidt tot meer aanbod en lagere prijzen.”

(bron: Trouw)

Cookieinstellingen