Middelbare scholen gooien deuren open, maar niet als voorheen

Foto: Amadeus

Vanaf 2 juni mogen ook de leerlingen van middelbare scholen weer naar school. Maar: dat klinkt ongetwijfeld leuker dan het straks is, want ook binnen de scholen moet de anderhalve meter afstand gelden. Dat betekent dat volle aula’s niet mogen.

In de praktijk mogen de jongeren eigenlijk maar af en toe naar school om volle gangen en aula’s te voorkomen. Voor het Amadeus Lyceum bijvoorbeeld geldt dat straks alle leerlingen maar een middag per week naar school kunnen. Ze mogen dan bij een van te voren aangegeven ingang naar binnen en ze moeten eenmaal binnen de looproutes volgen. Een beetje door het pand gaan dwalen mag niet. Ze krijgen ook na 2 juni elke ochtend digitaal les. Er verandert dus niet veel, behalve dat ze één middag in de week naar school mogen.

Fietsen

Premier Rutte zei op zijn persconferentie ook dat leerlingen die binnen een straal van 8 kilometer van hun middelbare school wonen, lopend (hoewel ze dan best lang aan het lopen zijn) of fietsend naar school komen, of zich laten halen en brengen door hun ouders. Het is niet de bedoeling dat ze met het openbaar vervoer komen. De VO-raad, die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, heeft daar afspraken over gemaakt met de overheid en regionale vervoersbedrijven.

Maar een paar weken

Leerlingen die verder dan 8 kilometer van hun school wonen, worden opgeroepen ook ‘zoveel mogelijk’ te fietsen of zich met de auto te laten brengen. Schoolbesturen kunnen leerlingen die geen fiets hebben er tijdelijk een geven, stelt de VO-raad voor. Voor alle leerlingen die echt zijn aangewezen op het ov, wordt het vervoer nog ‘nader uitgewerkt’. Scholen moeten inventariseren om welke leerlingen het gaat en op welke dagen zij naar school gaan. Vervolgens kunnen ze afspraken maken met de regionale vervoerder. De afspraken gelden dan slechts enkele weken, van 2 juni, als de scholen weer opengaan, tot de zomervakantie.

Reacties