Provincie deelt lokale producten uit aan mensen die het moeilijk hebben

Foto: provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft 375 boxen met lokale producten beschikbaar gesteld aan inwoners die het extra zwaar hebben in deze coronatijd. De pakketten zijn in samenwerking met Support Your Locals samengesteld, een initiatief voor kortere regionale voedselketens.

De dozen worden samen met de vrijwilligersorganisatie Handjehelpen door de hele regio verspreid. Zij bieden met hun vrijwilligers dagelijks praktische hulp aan inwoners in de hele regio. Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft een box afgeleverd: “Het is voor veel inwoners en ondernemers een moeilijke tijd, zeker nu de Coronacrisis voortduurt. Door deze pakketten met lokale producten beschikbaar te stellen, steunen we onze regionale voedselproducenten. Tegelijkertijd kunnen we hiermee mensen in de provincie die het extra lastig hebben wat moed inspreken om vol te houden. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Eerlijkere prijs

Gedeputeerde Landbouw Hanke Bruins Slot en commissaris van de Koning Hans Oosters deelden ieder afzonderlijk de eerste dozen uit om zowel de ontvangers als de makers van de regionale producten een hart onder de riem steken. Met deze actie steunt de provincie regionale voedselproducenten door het verspreiden van voedsel dat geproduceerd is in de Utrechtse regio. Doordat de producten direct van de producent bij de consument terecht komen, bijvoorbeeld via boerderijwinkels, gaan er minder kosten naar tussenschakels in de voedselketen. Dit zorgt ervoor dat de producent een eerlijkere prijs krijgt voor het product. Ook hebben inwoners door het kopen van regionale producenten veel meer inzicht in hoe hun eten geproduceerd wordt en kunnen zo beter kiezen voor gezond en duurzaam voedsel.

Regionale voedselproducenten

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: “Het is mooi dat we dit gebaar kunnen maken naar onze inwoners en ook de regionale voedselproducenten steunen. In de provincie Utrecht ligt het stedelijk gebied en landelijk gebied nooit ver uit elkaar. We hebben daarom een goede uitgangssituatie om de voedselketen te verkorten en een directere relatie tussen agrariërs en consumenten te stimuleren. Dat is belangrijk, want het versterkt de regionale voedselproductie en dat is goed voor de toekomst van boeren in onze provincie.”

Support your locals

De provincie Utrecht verspreidt de dozen in samenwerking met vrijwilligersorganisatie Handjehelpen door de hele regio. Zij ondersteunen mensen die om uiteenlopende reden wel wat extra hulp kunnen gebruiken. De hulpvragers worden gekoppeld aan vrijwilligers die bijvoorbeeld boodschappen voor ze doen of langskomen voor een kop koffie om op die manier sociaal isolement te voorkomen.
Support Your Locals is een landelijke campagne met als doel lokale voedselproducenten te steunen, zowel tijdens als na de coronacrisis. Zij roepen op zoveel mogelijk te kiezen voor producten van dichtbij. Het platform werkt daarin samen met de landelijke Taskforce Korte Keten, waar de provincie Utrecht ook aan bijdraagt.

Op de foto geeft de Commissaris van de Koning Hans Oosters een pakketje aan inwoners van Utrecht.

(bron: Provincie Utrecht)

Reacties