Naar een openbaar toilet? Doortrekken met de deksel dicht

Foto: wikipedia

Er zijn normaal zo’n 7000 openbare toiletten in ons land. Met de sluiting van de horeca zijn dat er 500. Publieke wc’s zijn dus lastiger te vinden. Maar nu we steeds meer ‘mogen’, zullen ook openbare toiletten weer open gaan. Maar hoe moeten we daarmee omgaan, ten tijde van corona?

De spoelknop raakt iedereen aan, net als de kraan en de deurklink. Bij drukke toiletten soms wel honderden keren op een dag. En het coronavirus bevindt zich ook in ontlasting; dat werd duidelijk toen het virus in het riool werd aangetroffen. Microbioloog Clara Belzer beschouwt wc’s dan ook als een extra risico voor het verspreiden van corona. “Lichaamsvloeistoffen zijn daar in hoge dosis aanwezig. Als iemand corona heeft, dan is de kans op besmetting daar veel groter.” Wanneer een besmet persoon van een openbaar toilet gebruikmaakt, kan hij op die manier extra virusdeeltjes over de ruimte verspreiden. Zulke kleine deeltjes gaan zelfs door drie lagen toiletpapier heen. Handen wassen blijft dus ontzettend belangrijk.

Aerosolen

Niet alleen via het toilet kan het virus verspreid worden, ook via de lucht. En elke keer wanneer je een wc doorspoelt, worden allerlei minuscule druppeltjes de lucht in geslingerd, de zogeheten aerosolen. Bij iemand die corona heeft, kunnen deze mogelijk het virus bevatten. “Hoe lang ze in de lucht blijven hangen en hoe besmettelijk dat dan echt is, daar weten we eigenlijk nog veel te weinig over”, zegt Belzer. “Maar een mondkapje tegen aerosolen is geen gek idee in een openbaar toilet.”

14 minuten

Tot nu toe zijn wetenschappers er nog niet over uit of aerosolen nou wel of geen rol spelen in het verspreiden van corona. Als dat wel zo is, zou het betekenen dat de deeltjes veel grotere afstanden kunnen afleggen dan anderhalve meter. Vooral in gesloten ruimtes met slechte ventilatie zou dat dan gevaarlijk kunnen zijn. Nieuw onderzoek wijst uit dat druppels die vrijkomen bij praten tot 14 minuten in de lucht kunnen blijven hangen, maar het is niet duidelijk of die druppels ook besmettelijk zijn.

Dé oplossing tegen de druppeltjes bij het doortrekken: doortrekken met gesloten deksel. Die klep is er niet voor niets.

(bron: NOS)

Reacties