Sambalweg, wandtapijtenlaan: discussie in gemeenteraad over straatnamen

Foto: MB

In Leidsche Rijn liggen nogal wat straten met namen die een beetje vreemd zijn. De Sambalweg bijvoorbeeld, of de Zoete Viburnumstraat. In de Utrechtse gemeenteraad is een discussie ontstaan over de keuze van de straatnamen.

Verschillende partijen hebben vragen gesteld over hoe de straatnamen worden gekozen. Het college nam in 2014 een motie aan die bewoners van Utrecht de gelegenheid geeft om mee te beslissen over nieuwe straatnamen. Maar in de nieuwe wijken Haarzicht, Rijnvliet en Leeuwensteyn liggen nu straten met de namen ‘Wandtapijtenlaan’, ‘Tibetaanse Bellaan’, en ‘Wilde Rucolavliet’. Die namen klinken niet echt alsof er mee besloten is door toekomstige bewoners. De VVD, ChristenUnie en CDA vinden dat vreemd. Zij willen nu weten hoe de bewoners hebben mee besloten. Straatnamen waren vaak eerder bekend dan dat de huizen verkocht werden, dus dat mee beslissen gaat bijna niet. Daarom willen ze ook weten wat de bewoners van hun straatnaam vinden.

Anne Frank

De VVD, ChristenUnie en CDA pleiten daarnaast voor een plein of straat met de naam Anne Frank. Ze vinden het Berlijnplein hier wel voor in aanmerking komen, of de Stadstuin, omdat daar op 4 mei de Dodenherdenking plaatsvindt. De fracties vinden ook dat er meer Utrechtse namen terug mogen komen in straatnamen. Utrechters die veel betekend hebben voor de stad zouden op die manier geëerd kunnen worden. Er ligt bijvoorbeeld een voorstel om een straat te vernoemen naar de laatste burgemeester van Vleuten-De Meern, Jan Westra, die onlangs overleed. Ook vinden de fracties een vernoeming voor oud-burgemeester Annie Brouwer-Korf een mooi eerbetoon.
VVD, ChristenUnie en CDA pleiten voor een lijst met criteria die zouden kunnen gelden voor iemand naar wie een straat vernoemd mag worden.

(bron: DUIC)

Reacties